Obilježen Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora splitsko-dalmatinske županije

U znak sjećanja na 124 hrvatska zatočenika iz kninskih logora koji su prije 27 godina razmijenjeni u mjestu Žitniću, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije danas su položeni vijenci na Groblju branitelja na Lovrincu.
Podijeli

Ove godine navršava se 27 godina od razmjene zarobljenika na punktu                  u Žitniću…

NAJVEĆA RAZMJENA LOGORAŠA: Prije 27 godina iz srpskih logora oslobođeni su hrvatski zatočenici…

Polaganjem vijenca na braniteljskom groblju Lovrinac u Splitu, te misom zadušnicom u crkvi na Kmanu u subotu je obilježen Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora splitsko-dalmatinske županije kojim se podsjeća na razmjenu 124 hrvatska zarobljenika obavljenu 2. studenog 1991. u Žitniću kod Drniša, a koji su bili zarobljeni, maltretirani i ubijani u srpskim koncentracijskim logorima…

Ivan Turudić, predsjednik Splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, rekao je da na današnji dan slave svoj drugi rođendan, ali da se uvijek na prvom mjestu sjećaju onih koji nisu preživjeli.

– S jedne strane se miješaju osjećaji sreće, ushita, sjećanja na taj trenutak kada su dočekali slobodu, oslobodili hrvatski teritorij i kada su došli u zagrljaj svojim najmilijima. Ipak, na prvo mjesto ja uvijek stavljam one koji nisu dočekali svoj trenutak slobode nego su na razne načine likvidirani u srpskim logorima. Danas se sjećamo njih i za njih se danas molimo i njih nikada ne smijemo zaboraviti i zanijekati – rekao je Turudić.

“Prošlo je 27 godina od te velike razmjene zarobljenika, a mi se današnjim obilježavanjem tog događaja prisjećamo svih onih hrvatskih logoraša koji nisu dočekali slobodu i koji su likvidirani u srbočetničkim logorima”, rekao je Ivan Turudić, predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Po Turudićevim riječima, položaj hrvatskih logoraša stagnira, jer gotovo nitko u javnosti ne govori o problemima te populacije koja je prošla kalvariju srbijanskih tortura u logorima..

“Zaboravljeno je naše pravo na obeštećenje, dok s druge strane oni koji su digli ruku na Hrvatsku i sudjelovali u ratnim zločinima pozivaju se na pravo na odštetu i dobivaju je”, izjavio je Turudić.

Dodao je kako će se Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora nastaviti boriti za prava te populacije i neće nikom dozvoliti da ih se zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe.

Vijence su na braniteljskom groblju Lovrinac položili predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, te izaslanstvo Grada Splita na čelu gradonačelnikom Androm Krstulović Oparom, te izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić i izaslanstvo splitske podružnice Udruge udovica poginulih branitelja u Domovinskom ratu.

Sv. Misa održana je u crkvi Župa Marije pomoćnice Kman…Nakon protokola uslijedilo je druženje i prigodni domjenak.

G.S.


Podijeli