Obilježen Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije

" U kninskom logorima je likvidirano više desetaka hrvatskih zatočenika ali još uvijek ne znamo gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci," kazao je  Turudić...

Podijeli

Polaganjem vijenaca na braniteljskom groblju Lovrinac i misom zadušnicom u crkvi u splitskoj četvrti  Kman, u četvrtak je obilježen Dan logoraša Splitsko-dalmatinske  županije u znak sjećanja na razmjenu 124 hrvatska zatočenika iz kninskih logora koja je obavljena prije 28 godina u Žitniću…

“Od 124 razmijenjena hrvatska  zatočenik iz kninskih logora većina ih je bila s područja Splitsko-dalmatinske županije te stoga u spomen na taj  događaj obilježavamo Dan logoraša naše županije”, rekao je predsjednik Splitsko-dalmatinske županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić.
Ova razmjena hrvatskih zatočenika obavljena je u Žitniću 2. studenog 1991, ali, kako je objasnio  Turudić, pošto je to blagdan  Dušnog dana obilježavanje godišnjice u Splitsko-dalmatinskoj županiji tradicionalno se organizira nekoliko dan kasnije.

” U kninskom logorima je likvidirano više desetaka hrvatskih zatočenika ali još uvijek ne znamo gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci,” kazao je  Turudić.

Po njegovim riječima, diljem Hrvatske je više od 900 likvidiranih branitelja za koje se traže posmrtni ostaci, a većinom su bili zarobljeni i pripadaju logoraškoj populaciji.
“Pozivam i prozivam sve institucije koje se bave tematikom nestalih hrvatskih branitelja  i logoraša da ne stvaraju bezlični alibi u nečinjenju svega onoga što je potrebno učiniti a za što su zadužene i plaćene,” istaknuo je  Ivan Turudić.

-OŠTRO PRIOPĆENJE HDLSKL: 24. godine nakon VRO Oluja, logoraši i obitelji logoraša srpskih koncentracijskih logora poručuju : “Mi vas kruhom, a vi nas kamenom”.Pitamo se bi li ploča bila razbijena da je dvojezična?…

Pozvao je “Srbe koji imaju saznanja o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima  da prekinu zavjet šutnje i progovore  gdje se nalaze posmrtni ostaci”.
Napomenuo je i kako je više od 30.000  hrvatskih zatočenika koji su prošli kroz različite srpske logore.

T.H.


Podijeli