Obilježen Dan 93. krila HRZ-a i 28. obljetnica pogibije pripadnika postrojbe

Na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak u Sukošanu u crkvi Svih svetih služena je misa za sve poginule, a potom je kod središnjeg križa odana počast poginulim hrvatskim braniteljima...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Naše zajedništvo dokaz je da imamo predispozicije za nove uspjehe, rekao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec…

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u ponedjeljak, 22. ožujka 2021. godine obilježen je Dan 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te 28. obljetnica pogibije pripadnika postrojbe i 7. domobranske pukovnije koji su živote izgubili 1993. godine u Škabrnji u obrani dostignutih crta u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica.

Obilježavanju su nazočili zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, zapovjednik 93. krila pukovnik Krešimir Ražov, zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac, zapovjednik Središta za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” brigadir Goran Huljev te bivši zapovjednici i djelatnici postrojbi.

bilježen Dan 93. krila HRZ-a i 28. obljetnica pogibije pripadnika postrojbe | Foto: MORH / T. Brandt

Na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak u Sukošanu u crkvi Svih svetih služena je misa za sve poginule, a potom je kod središnjeg križa odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Obilježavanje Dana 93. krila, ujedno i 29. obljetnica ustrojavanja, nastavljeno je svečanim postrojavanjem pripadnika u vojarni u Zemuniku.
Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec uputio je čestitke pripadnicima rekavši kako je iznimno važno da svaki pripadnik profesionalno i odgovorno provodi zadaće u svakodnevnom radu. “U donošenju odluka vodite se principom da najlakša i najjednostavnija odluka nije uvijek ispravna. Profesionalizam i razmišljanje o odlukama nas vodi do sigurnosti”, rekao je general Križanec te istaknuo kako ova generacija zrakoplovaca treba postaviti temelje za uspješnih idućih 30 godina. “Naše zajedništvo dokaz je da imamo predispozicije za nove uspjehe”, zaključio je general Križanec.

bilježen Dan 93. krila HRZ-a i 28. obljetnica pogibije pripadnika postrojbe | Foto: MORH / T. Brandt

Zapovjednik 93. krila pukovnik Krešimir Ražov je naglasio posebnu ulogu sudionika Domovinskog rata od kojih su mnogi još i danas u djelatnoj vojnoj službi. Osvrnuo se na postignuća i aktivnosti 93. krila te letačke obuke, posebno izdvojivši obuku za održavanje dostignutih sposobnosti potpune borbene spremnosti za gađanje i raketiranje iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u dnevnim i noćnim uvjetima, kao i obuku za kapetane, kopilote, probne pilote i nastavnike letenja na Canadairu i Air Tractoru. „U svim eskadrilama pomlađen je i tehničarski kadar, te je proveden veliki dio obuka i stjecanja sposobnosti po svim specijalnostima u I. i II. stupnju održavanja. Očekujem da zajedničkim radom i angažmanom svih pripadnika 93. krila kroz ovu godinu potvrdimo našu punu spremnost i posvećenost što uspješnijoj provedbi povjerenih nam zadaća i misija”, poručio je pukovnik Ražov.

Napomenuo je i kako se, uz sudjelovanje u međunarodnim zadaćama, nastavlja i sa zadaćama spašavanja i hitnom medicinskom prijevozu civila te uputio čestitke na letačkim zadaćama u pružanju pomoći potresom pogođenog područja Siska i Banovine.

Na kraju svečanosti najzaslužnijim pripadnicima uručene su pohvale, nagrade i priznanja, priopćio je MORH.

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri − jedan =