Obilježen blagdan Svetog Bernarda – zaštitnika gorskih spašavatelja i planinara HGSS-a

Sv. Bernard je rođen početkom XI. stoljeća u plemićkoj obitelji u dolini Aoste, Italija...

HGSS
Podijeli

Hrvatska gorska služba spašavanja svečano je u subotu 15. lipnja u Ogulinu proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Bernarda. Gorski spašavatelji iz stanica diljem Hrvatske svoj blagdan tradicionalno slave u Ogulinu, geografskom središtu Hrvatske i mjestu gdje je prije 145 godina niknula misao o osnutku Hrvatskog planinarskog društva…

Svečanost je započela svečanim ophodom ulicama grada uz zastave, od prostorija HGSS-a do župne crkve sv. Križa, gdje je misno slavlje predslavio župnik Ogulina Josip Štefančić. Misi su uz gorske spašavatelje nazočili i članovi Skijaškog kluba Ogulin, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kao i najviši državni predstavnici policije, vojske, Crvenog križa i Civilne zaštite.

Kao što je vaš zaštitnik sv. Bernard, svetac iz talijanske Aoste iz 11. stoljeća težio visinama, tako se i vi stalno trebate duhovno uzdizati u vašim plemenitim aktivnostima, istaknuo je propovjednik vlč. Štefančić na misi koja je služena za sve preminule gorske spašavatelje, posebno one u Domovinskom ratu. Sv. Bernard je propovijedao, dočekivao i pomagao umornim putnicima i zauzimao se za potrebite za koje je sagradio gostinjac. Danas se slavi kao zaštitnik osim gorskih spašavatelja i svih izletnika i skijaša. Po pomoći potrebitima on nas nadahnjuje a posebno njegova poruka „u šumama ćeš naći više nego u knjigama“ jer je priroda božja knjiga koju treba iščitavati, istaknuo je propovjednik i prenio poruku spašavateljima.

Proslava sv. Bernarda nastavljena je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u nazočnosti brojnih uzvanika koje je sve pozdravio pročelnik HGSS-a Josip Granić istaknuvši da su tijekom 2018. godine hrvatski spašavatelji proveli 123 tisuće sati na intervencijama.

Ovom prilikom, među ostalima, za izuzetan doprinos u razvoju gorskog spašavanja i pomoći u radu Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja priznanja su primili dr. sc. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske.

Također su dodijeljene značke spašavateljima koji su na ispitu za gorskog spašavatelja uspješno savladali i opravdali svoj pripravnički staž u službi i stekli zvanje Gorskog spašavatelja. Svečanost je završila svečanom večerom u obližnjem hotelu, donosi HGSS

O Svetom Bernardu

Sv. Bernard je rođen početkom XI. stoljeća u plemićkoj obitelji u dolini Aoste, Italija. Posvetio se vjeri te je zbog izuzetne pobožnosti, kojom se kao mladi svećenik odlikovao, imenovan arhiđakonom. Ta dužnost obvezala ga je na stalne propovijedi (unutar cijele regije), te na brigu za siromašne. Kako se Aosta nalazi u Alpama, sv. Bernard je znao dočekivati izmorene putnike koji bi u grad stizali nakon teškog prijelaza obližnjeg Monte Giovea. Na Monte Gioveu je dao sagraditi dva planinarska utočišta – GOSTINJCE (za iznemogle putnike, gorštake i sve one koji se iz bilo kakvog razloga nađu u planinama). Ta utočišta danas nose njegovo ime (Grande San Bernardo – bliže Aosti i Piccolo San Bernardo – na talijansko – francusko – švicarskoj granici). Umro je 1086.g. O popularnosti štovanja ovog sveca govori nam velik broj planinarskih crkvica koje nose njegovo ime. On nije samo zaštitnik planinara, gorskih spašavatelja, već i zaštitnik svih onih koji dospiju u gorje. Neke tehnike gorskog spašavanja se s pravom zovu njegovim imenom. Zbog svega navedenog, s punim pravom, našeg zaštitnika Sv Bernarda možemo smatrati i prvim pravim gorskim spašavateljem.

L.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 11 =