“Obadva, obadva, oba su pala!”VIDEO: 19. rujna 1998. godine poginuo Filip Gaćina čiji je povik ‘Oba dva, oba su pala’ ušao u povijest…

Filipa se zaista imamo po čemu sjećati, on je primjer jednog hrvatskog domoljublja, koji je bio spreman dva puta dati život za slobodnu Hrvatsku...Filipov glas zauvijek će biti simbol otpora srpskoj agresiji na Hrvatsku...

Podijeli

“Obadva, obadva, oba su pala!” – usklik je ponosnog oduševljenja s jedne od najpoznatijih videosnimki iz Domovinskog rata. Uzviknuo ga je u trenutku obrane Šibenika hrvatski branitelj Filip Gaćina na lokaciji Telica iznad Narančića u Pridragi, kada su nad Šibenikom oborili dva zrakoplova neprijateljske i agresorske JNA…

Filip Gaćina pokličem ‘Obadva, obadva, oba su pala,oba su pala!’ prilikom slavnog obaranja dva aviona agresorske JNA izazvao je opće oduševljenje u cijeloj napadnutoj Hrvatskoj…

Na današnji dan 1998. godine tragično je kao pirotehničar Mungosa poginuo heroj Domovinskog rata Filip Gaćina. Filipov povik “Obadva, obadva… Oba su pala!” utkan je zlatnim slovima u hrvatsku povijest i u srca svih Hrvata!  Upravo ova rečenica koju je ponosno i ushićeno uzviknuo pokojni Filip Gaćina i ovaj događaj, rušenje dva JNA agresorska aviona, digao je moral svim hrvatskim braniteljima na svim ratišima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Filipov glas zauvijek će biti simbol otpora srpskoj agresiji na Hrvatsku…

Slabo naoružani hrvatski branitelji kraj Rogoznice uspjeli su tada srušiti čak dva zrakoplova JNA, a rečenica koju je tada uzviknuo Filipa Gaćina postala je svojevrsni zaštitni znak otpora srpskoj agresiji.

Gaćina je tu legendarnu rečenicu uzviknuo 21. rujna 1991. prilikom obrane Šibenika u Domovinskom ratu, kad su hrvatski branitelji sa brda Zečevo oborili dva neprijateljska zrakoplova tipa “Jastreb”.

A upravo je taj legendarni uzvik ,dok je Šibenik kao i čitava nam Hrvatska strepio pred neumoljivim pipcima kojima su topovske granate, brodovi razarači i zrakoplovne bombe nastojali usmrtiti želju jednog naroda da se vine pod stijeg zajednice svih naroda svijeta, simbolično najavio konačni slom agresorske jugoarmije i njezina velikosrpskoga poslodavca.

Kao pirotehničar poginuo je na terenu za razminiranje prije 22 godine. Svake godine branitelji, suborci i građani odaju dužnu poštu ovom izuzetnom domoljubu koji će se zauvijek pamtiti!

Autor legendarnog pokliča ‘Obadva, obadva, oba su pala!’ Filip Gaćina preživio je cijeli Domovinski rat, da bi na današnji dan 1998. godine poginuo prilikom razminiravanja terena od eksplozivnih sredstava kao zaposlenik postrojbe za razminiravanje “Mungos.” U polju smrti nagazio je na protupješačku minu PROM-2. Da tragedija bude veća, to razminiranje je trebao biti posljednji pirotehničarski teren.

Filip Gaćina Bilin bio je mladi čovjek koji zajedno s tisućama ostalih krenuo braniti svoju domovinu. Međutim, nakon Domovinskog rata odlazi u polja smrti, gdje je branio i obranio Hrvatsku, te mu je kao 30-godišnjem pirotehničaru Mungosa 19. rujna 1998., oko 11.30 sati, od protupješačke mine PROM-2 prestalo kucati veliko srce. Njegovi prijatelji kažu da je Gaćina znao da je u minskom polju zaostala još jedna mina, ali nije htio odustati dok je nije pronašao.

– Hrvatski vitez Filip Gaćina, čiji je glas postao znak otpora srbočetničkoj agresiji, zahvaljujući svojoj hrabrosti postao je ikona, neizostavni dio neuništivog sjaja Domovinskog rata nakon kojeg je krenuo u novi rat, rat protiv mina

Za vrijeme Domovinskog rata oko 300 mladića iz primoštenskog kraja sudjelovalo je na svim ratištima širom Hrvatske.

– Filipa se zaista imamo po čemu sjećati, on je primjer jednog hrvatskog domoljublja, koji je bio spreman dva puta dati život za slobodnu Hrvatsku. Prvi puta kada se uključio u 113. brigadu i kada je pošao u rat i drugi put nakon rata kad je krenuo čistiti Hrvatsku od zaostalih agresorskih srbočetničkih mina.

M.M.

 


Podijeli