O B A V I J E S T predsjednici Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskog sabora, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske…

Na potezu je predsjednik Vlade RH koji mora natjerati podređene institucije na rad za koji su plaćeni i predsjednica Republike Hrvatske  i predsjednik Hrvatskog sabora koji se moraju pobrinuti da nadležne institucije provode zakone Republike Hrvatske...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Priopćenje-obavijest u cijelosti u nastavku…

O B A V I J E S T

Obavještavamo predsjednicu Republike Hrvatske,  predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministra zaštite okoliša i energetike, glavnog državnog inspektora i generalnog direktora Hrvatskih voda kako će dana 5. kolovoza 2019. godine kada se budu spuštali u koloni sa kninske tvrđave prema Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta najprije vizualno moći vidjeti onečišćene kninske lagune, a onda prije ulaska u crkvu i osjetiti miris laguna jer će proći cestom koja je od laguna udaljena nepunih 100 metara …

Obavještavamo ih javnim putem iz razloga što su najodgovornije osobe u Republici Hrvatskoj za poštivanje i provedbu hrvatskih zakona, te iskoriste priliku i iz prve ruke uvjere se u postojanje ekološke bombe koja ugrožava ne samo Grad Knin, nego i čitavu Šibensko-kninsku županiju i njeno priobalje, te nepoštivanje zakonskih propisa koji reguliraju zaštitu okoliša.

Hrvatski sabor donio je zakone koji reguliraju zaštitu okoliša, a Vlada RH preko svog ministarstva i nadležnog Državnog inspektorata i Hrvatskih voda trebala bi provoditi te zakone, a Predsjednica nadzirati je li se zakoni provode.

Ništa od svega toga ne radi se kad su u pitanju onečišćene kninske lagune koje se i dalje konstantno zagađuju raznim otrovnim toksičnim tvarima.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Državni inspektorat i Hrvatske vode umjesto da provode zakon i počnu rješavati problem kninskih laguna vode besplodne razgovore o tome tko je odgovoran za onečišćenje sa jednim od potencijalnih zagađivača koji  tvrdi da nije jedini zagađivač i tako u krug besplodnih razgovora dok ponovo ne dođu jesenske kiše i toksični mulj u većim količinama  ne počne se prelijevati u rijeku Orašnicu.

Zadnji je čas da nadležne hrvatske institucije počnu provoditi zakone koji reguliraju zaštitu okoliša, utvrde krivce za zagađenje laguna i trenutno zaustave novo onečišćenje laguna te pristupe sanaciji laguna.

Ovo što se trenutno događa oko utvrđivanja krivca za onečišćenje laguna samo je besplodno prebacivanje odgovornosti jednih na druge i zavaravanje javnosti kako se nešto radi po pitanju sanacije laguna.

Državni inspektorat i Hrvatske vode obvezni su najprije službeno utvrditi činjenično stanje oko onečišćenja laguna te na osnovu činjeničnog stanja poduzeti potrebne zakonske mjere.

Najodgovornije institucije za provedbu Zakona o zaštiti okoliša su  Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Državni inspektorat i Hrvatske vode, od kojih do danas nismo javno vidjeli  da su bilo što poduzeli u svezi onečišćenja kninskih laguna.

Na potezu je predsjednik Vlade RH koji mora natjerati podređene institucije na rad za koji su plaćeni i predsjednica Republike Hrvatske  i predsjednik Hrvatskog sabora koji se moraju pobrinuti da nadležne institucije provode zakone Republike Hrvatske.

Sa trenutnim stanjem kninskih laguna ne smijemo čekati kiše jesenske, stoji u obavijesti koju potpisuju,

VIJEĆNICA U GRADSKOM VIJEĆU GRADA KNINA   Marija Ćurić

VIJEĆNIK U SKUPŠTINI ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE  Tomislav Čolak


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 − dva =