Podijeli

Hrvatska među prvima u Europi uvodi pametne tahografe, stoji u priopćenju AKD, domaće tvrtke zadužene za izdavanje digitalnih kartica vozača u novim tahografima…

AKD je uspostavio sustav za izdavanje digitalnih kartica vozača za drugu generaciju pametnih tahografa, objasnio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, a time je uspješno okončan projekt, inače u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te su pametni tahografi spremni za implementaciju.

Ugradnja tahografa, uređaja za nadziranje vožnje, odnosno koliko je vremena vozač proveo u profesionalnoj djelatnosti, a koliko u odmoru, obvezna je u Hrvatskoj od 2009., a AKD i Ministarstvo prometa novom generacijom uvode nekoliko noviteta. Vozilo će se sada moći pozicionirati i pratiti preko GPS sustava, a nadzor provoditi bežično, odnosno moći će se skenirati podaci vozila, primjerice težina, bez potrebe za zaustavljanjem vozila.
– AKD se još jednom potvrdio u području kreiranja i zaštite elektroničkog identiteta te implementacije relevantnih standarda kvalitete, funkcionalnosti i sigurnosti, ovoga puta u specifičnom području nadzora nad cestovnim prometom, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

AKD

Digitalne kartice vozača za drugu generaciju pametnih tahografa

Novim pametnim tahografom Hrvatska je smještena među četiri zemlje Europske unije koje su uspjele u zadanom roku završiti prijelaz na novu generaciju sustava, uz Austriju, Švicarsku i Češku. Također, kažu iz AKD-a, pametni je tahograf ispitan i potvrđen u vodećem centru u EU za testiranja, savjetovanja i podršku u području nuklearnih i nenuklearnih istraživanja, Joint Research Centre i zadovoljava sve zahtjevne propise koje je Europska komisija postavila nositeljima javne ovlasti.

G.S.


Podijeli

5 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan × 5 =