NOVO Plenković: Odbijamo zamolnicu koja je stigla iz BiH za procesuiranje hrvatskih ratnih generala! VRA Oluja i Bljesak su temelji moderne Hrvatske države!

To je što se ove teme tiče sve, zaključio je rezolutno Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Andrej Plenković-Pavao Miljavac-foto-screenshot

Predsjedniik Vlade RH održao je sastanak sa predsjednikom HGZ Pavlom Miljavcem te je održao konferenciju za medije na kojoj je istaknuo da su svu dokumentaciju proučili hrvatski sudski stručnjaci te ustvrdili da nema nikakvih nečasnih vojničkih radnji zbog kojih bi se izručili Hrvatski ratni zapovjednici na osnovu zamolnice o izručenju koja je stigla iz BiH…

Na osnovu te vrlo detaljne analize, mi smo kao Vlada odlučili da donesemo jedan zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu da odbije Zamolnicu koja je pristigla iz tužilaštva BiH.

Smatramo da dokumentacija koju smo proučili ne daje nikakav osnov za postupanje pravosudnih tijela u RH. O toj odluci obavijestili smo danas naše ratne zapovjednike, koji su primili tu informaciju na znanje i suglasni su sa takvim postupanjem Vlade RH.

Još jednom želim istaknuti da su  Domovinski rat, vojne operacije, osobito Bljesak i Oluja kojima je oslobođen Hrvatski teritorij temelji naše slobode i temelji suvremene Hrvatske države kaže Andrej Plenković. I odlučili smo da odbijemo ovu Zamolnicu tužilaštva BiH na temelju zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i na temelju sporazuma o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine , kazao je. I to načelom zaštite nacionalnih , bitnih interesa RH.

To je što se ove teme tiče sve, zaključio je rezolutno Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Predsjednik HGZ Pavao Miljavac je rekao;Onako kako je to dogovoreno mi smo se danas našli po toj temi a ja sam komunicirao sa ostalim generalima koji se nalaze na toj listi i jednoglasno je zaključeno da zbog interesa RH, ali i zbog nas je ovo jedino od riješenja da se taj zahtjev za istragom odbije i vrati Bosni i Hercegovini s time da unutra bude napisano i neka obrazloženja , zbog čega se to radi i zašto se to odbija. Neprimjereno je da nakon toliko godina se podiže neke optužnice, svi mi znamo koji smo sudjelovali u operacijama, mogu odgovorno reći da nikad nije bilo niti zapovijedi ni usmenih ni pismenih koje bi dovodile u pitanje granatiranje civilnih ciljeva da bi time počinili ratne zločine.

Za to uopće nije bilo potrebe, ali u ratnim sukobima i ratnim operacijama dogodi se uvijek nešto što su posljedice rata, nastaju kolateralne žrtve , civilne žrtve, tako da nije bilo namjere niti se time možemo povoditi u operaciji da bi stradavali civili da bi operacije bile uspješnije. Dapače, pokušavali smo uvijek spasiti civile a to se može najbolje vidjeti iz dokumentacije kada je jedan dio ostao zarobljen iznad Pakraca, gdje su bili u šumi i nisu se htjeli predati , pa se ipak išlo na pregovore a mogli smo otvoriti vatru i napraviti, normalno kolateralne žrtve. Međutim nije se to dogodilo. Mislim da je ovo vrlo-dobar zaključak Vlade i radi ostalih sudionika u Domovinskom ratu koji su sigurno očekivali što će se dogoditi i kako, dali će sedam generala ipak, koji su sada živući, znate da su tri preminula isto na spisku, dali će ti generali biti pozvani i naš pravni sustav i otvoriti se istraga. Mislim da za to nije bilo potrebe , ne može biti potrebe , jer je to čista i legalna operacija Hrvatske vojske , rekao je Miljavac.

M.M. Viribus unitis /Braniteljski portal

 

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × pet =