NOVO! Čelnica krajnje desnice Giorgia Meloni prema izlaznim anketama pobijedila je na izborima u Italiji. Balazs Orban, čestitao je talijanskim desničarskim strankama

Dugogodišnji politički direktor mađarskog premijera, Balazs Orban, čestitao je talijanskim desničarskim strankama: "Potrebni su nam više nego ikada prijatelji koji dijele zajedničku viziju i pristup izazovima Europe."...

foto-screenshot
Podijeli

Čelnica krajnje desnice Giorgia Meloni prema izlaznim anketama pobijedila je na izborima u Italiji i na putu je da postane prva žena premijerka zemlje.

Ako se potvrde izlazne ankete, gospođa Meloni će težiti formiranju najdesnije orijentirane vlade u Italiji od Drugog svjetskog rata.

To će navodno alarmirati velik dio Europe jer je Italija treće najveće gospodarstvo u EU-u.

Predviđa se da će osvojiti između 22-26% glasova, kaže izlazna anketa Raija, ispred svog najbližeg suparnika Enrica Lette s lijevog centra.

Ta je dominacija bila naglašena prvom projekcijom Rai, koja joj je dala više od četvrtine glasova za Senat. Projekcije se temelje na konkretnim rezultatima. Talijani također glasaju za donji dom, Zastupnički dom.

Čini se da desničarski savez gospođe Meloni sada ima kontrolu nad oba doma, s predviđenih 42,2% glasova u Senatu.

anketa-foto-bbc.com

Izlazne ankete stavljaju savez lijevog centra daleko iza s 25,5%-29,5%. Nisu uspjeli stvoriti održiv izazov s drugim strankama, nakon što je 18-mjesečna talijanska vlada nacionalnog jedinstva pala u srpnju, a stranačke brojke bile su potištene čak i prije glasovanja. Pokret pet zvjezdica pod vodstvom Giuseppea Contea na putu je za treće mjesto, ali unatoč tome što ima nekoliko politika lijevog centra, ne slaže se s Enricom Lettom.

“Odaziv je bio dramatično nizak – 63,82% do zatvaranja birališta – priopćilo je talijansko ministarstvo unutarnjih poslova, što je gotovo 10 posto manje u odnosu na 2018. Razina glasova bila je posebno loša u južnim regijama, uključujući Siciliju”.

Dugogodišnji politički direktor mađarskog premijera, Balazs Orban, čestitao je talijanskim desničarskim strankama: “Potrebni su nam više nego ikada prijatelji koji dijele zajedničku viziju i pristup izazovima Europe.”

Izlazna anketa televizije Rai pokazala je da bi tri stranke imale 227-257 mjesta u preuređenom Domu od 400 mjesta i 111-131 mjesto od ukupno 200 mjesta u Senatu. G. Salvini je rekao da je desnica u jasnoj prednosti u oba doma.

Ista anketa Raija također otkriva koliko će koalicija predvođena Melonijevom vjerojatno biti dominantna, lijevi centar bi imao samo 78-98 mjesta u Domu i 33-53 u Senatu.


Podijeli