Novi veleposlanik RH u Srbiji najavio razdoblje intenzivne suradnje dvije države…

„Posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj nije otkazan, već je samo odložen i intenzivno se radi njegovoj realizaciji“, izjavio je Bakota na konferenciji za novinare poslije prvog službenog sastanka s gradonačelnikom Subotice...

Novo imenovani veleposlanika RH u RS Gordana Bakote održao je u četvrtak, 21. rujna 2017. god. sastanak s predstavnicima Hrvatskog poslovnog kluba u Beogradu (HPK).
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

SUBOTICA-Novi veleposlanik RH u Srbiji Gordan Bakota u četvrtak je u Subotici izjavio da je pred Hrvatskom i Srbijom razdoblje intenzivnih kontakata i unapređenja suradnje, što bi trebalo biti zaokruženo posjetom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu.

„Posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj nije otkazan, već je samo odložen i intenzivno se radi njegovoj realizaciji“, izjavio je Bakota na konferenciji za novinare poslije prvog službenog sastanka s gradonačelnikom Subotice.

U ovom trenutku ne možemo govoriti o preciznom datumu toga posjeta, rekao je veleposlanik i dodao kako se komunikacija vodi na najvišoj razini.

„Također, ono što je naš zajednički plan, jest aktivacija radnih skupina za otvorena pitanja. Pojedina takva tijela nisu se sastajala godinama i mislim da je pravo vrijeme da počne suradnja eksperata za otvorena pitanja u odnosima naših država“, naveo je Gordan Bakota.

On je istaknuo kako smatra da važnu ulogu u tome procesu može imati hrvatska manjina u Srbiji.

„Pred nama je intenzivna suradnja u budućnosti, između Srbije i Hrvatske. Uvjeren sam da će to biti od obostrane koristi za građane s jedne i druge strane. Tu su potencijali veliki, a hrvatska nacionalna manjina će u tom pogledu imati istaknutu poziciju“, zaključio je Bakota.

Hrvatski veleposlanik je rekao i kako je hrvatska diplomacija spremna pomoći gradu Subotici u obraćanju i apliciranju europskim fondovima, gospodarski ga povezivati s hrvatskim tvrtkama i lokalnim samoupravama, napose Osijekom.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban istaknuo je kako je tijekom susreta bilo riječi o ekonomskim potencijalima grada, o položaju hrvatske manjine u Subotici te „suživotu svih nacionalnih zajednica na koji su svi u Subotici ponosni“.

„Također, razgovarali smo o prekograničnoj suradnji i mogućnosti zajedničkog apliciranja na europske fondove“, naveo je Laban.

Gordan Bakota od ovoga je tjedna i službeno na dužnosti veleposlanika Hrvatske u Srbiji.

Vjerodajnice srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću predao je u utorak.H

A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •