Novi pritisak na misionarke ljubavi u Indiji-moraju zatvoriti dječji dom koji vode već desetljećima

Dom u Kanpuru prije više od 50 godina osnovala je utemeljiteljica Družbe misionarki ljubavi nobelovka s. Majka Terezija iz Kolkate koju je papa Franjo 2016. proglasio svetom...

FOTO: VATICAN MEDIA // PAPA FRANJO POSJETIO „CENTAR BETLEHEM“ U BRATISLAVI
Podijeli

Sestre Majke Terezije u Kanpuru u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh moraju zatvoriti dječji dom koji vode već desetljećima, prenosi 6. siječnja Vatican News…

Zatvaranje doma za nezbrinutu djecu ishodilo je Ministarstvo obrane s obrazloženjem da zemljište pripada vojsci a ugovor o najmu istekao je  prije dvije godine. Osim toga od sestara traže visoku odštetu za „nezakonito korištenje prostora”.

Dom u Kanpuru prije više od 50 godina osnovala je utemeljiteljica Družbe misionarki ljubavi nobelovka s. Majka Terezija iz Kolkate koju je papa Franjo 2016. proglasio svetom. Misionarke ljubavi već su se našle pod pritiskom vlasti kada im je u prosincu prošle godine zabranjeno primati donacije iz inozemstva „jer za to ne ispunjavaju uvjete”. Ta je mjera indijskih vlasti pogodila i mnoge druge zajednice, udruge i nevladine organizacije.

Aktivisti za ljudska prava upozoravaju na rastući pritisak vlasti na kršćane u Indiji, za što optužuju vladajuću hinduističku nacionalističku Indijsku narodnu stranku (BJP). U zemlji ne prestaju slučajevi nasilja i diskriminacije protiv kršćanske ali i muslimanske manjine u zemlji, navode promatrači.

L.K.


Podijeli