NOVE SMJERNICE: Donald Trump predlaže otvaranje američkog gospodarstva u tri faze…Naši stručnjaci kažu da se krivulja izravnala i da je vrh epidemije iza nas…

"Možemo otvoriti novo bojište u našem ratu, koje zovemo ponovnim otvaranjem Amerike", rekao je dodajući da će taj proces biti proveden na siguran, strukturiran i odgovoran način...

Podijeli

Američki predsjednik Donald Trump predložio je da se u tri faze ponovno pokrene gospodarstvo i ukidaju restrikcije uvedene u cilju spriječavanja širenja koronavirusa. Trump je na konferenciji za novinare predstavljajući nove smjernice rekao da je u SAD-u prošao vrh epidemije i da je zemlja spremna početi postupno otvarati ekonomiju…

Naši stručnjaci kažu da se krivulja izravnala i da je vrh iza nas“, rekao je Trump na konferenciji na novinare, naglašavajući da će svaka savezna država moći djelovati individualno, na temelju vlastitih podataka. Neke bi već sutra mogle krenuti u otvaranje, smatra Trump, te navodi Montanu, Wyoming ili Sjevernu Dakotu.

“To je puno drukčije od New Yorka, puno drukčije od New Jerseyja” koji su najpogođeniji, rekao je. “Dakle, sve će ponajviše ovisiti o guvernerima”, dodao je.

Prije tri dana Trump je inzistirao na tome da predsjednik odlučuje kada će se i kako zemlja otvarati, a ne guverneri.

“Nacionalno zatvaranje nije održivo dugoročno rješenje”, smatra američki predsjednik, te upozorava da bi držanje ekonomije zatvorenom imalo široke negativne posljedice, uključujući i na zdravlje.

Ipak, socijalno distanciranje i stroga higijena ostat će dio života na neko vrijeme, ističe Trump.

“Možemo otvoriti novo bojište u našem ratu, koje zovemo ponovnim otvaranjem Amerike”, rekao je dodajući da će taj proces biti proveden na siguran, strukturiran i odgovoran način.

Iznoseći svoje smjernice u tri faze, Trump nije odredio precizne datume i ostavit će guvernerima saveznih država da u skladu s prilikama na terenu utvrde ritam ponovnog otvaranja ekonomije.

Po planu Bijele kuće, države će ući u prvu fazu tek nakon što ispune ključni kriterij a to je pad broja novozaraženih kroz 14 dana. Prije nego počne otvaranje po državama, bolnice bi morale imati čvrste programe testiranja, koji uključuju i testiranje na antitijela zdravstvenih radnika.

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here