NOVČANO KAŽNJEN Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo odluku u predmetu premijera Plenkovića. Iz Vlade uputili reakciju.

Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa o Plenkoviću: Ako ste odrasla osoba i nešto ste naslijedili, onda to znate...

foto-screenshot-kolaz
Podijeli

Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa o Plenkoviću: Ako ste odrasla osoba i nešto ste naslijedili, onda to znate…

Zbog nesklada u imovinskoj kartici premijer Andrej Plenković kažnjen je s 3000 kuna. O sankcioniranju premijera predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković razgovarala je s reporterkom Nove TV.

Premijer Plenković očitovao se Povjerenstvu

Zbog nesklada u imovinskoj kartici premijer Andrej Plenković kažnjen je s 3000 kuna jer nije točno prikazao prihode supruge, niti naveo da je suvlasnica parcele kod Dubrovnika koju je naslijedila u jednoj trećini.

Premijer Plenković očitovao se Povjerenstvu i rekao da supruga nije smatrala potrebnim prijaviti manji iznos primanja, a svoju izjavu je ovjerila kod javnog bilježnika s tvrdnjom da nije bila svjesna nasljedstva nekretnine. Za Povjerenstvo to nije opravdanje. Iz Vlade su priopćili da će poštovati odluku.

Osvrnuvši se na premijerov slučaj, Novaković je u Dnevniku Nove TV kazala kako su odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa takve da ne ostavljaju prostora, osim da se pokrene postupak i da se donese odluka ako je dužnosnik ne opravda.

“Ono što znači opravdati, ne znači da kažete da ste zaboravili jer onda bi svatko mogao opravdavati bilo što. Netko bi mogao zaboraviti kuću, netko hotel, a netko auto. Svrha je imovinske kartice da ona u potpunosti bude točna. Bez obzira na to što je u imovinskoj kartici, ona mora odgovarati stvarnom stanju”, pojasnila je Novaković u Dnevniku Nove TV.

“Već smo imali takvih slučajeva da su se izjave ovjeravale kod javnog bilježnika. I prije nam je bila praksa da nam takve izjave ne znače ništa u kontekstu imovine. Ako ste odrasla osoba, i nešto ste naslijedili kao maloljetna, polazi se od pretpostavke da to znate kada postanete punoljetni”, kazala je Novaković.

4000 imovinskih kartica, a tek je četvero članova Povjerenstva koji to provjeravaju. Osvrnuvši se na pitanje prođu li neki ispod radara, Novaković je u Dnevniku Nove TV rekla kako se najviše orijentiraju na ono što dobiju putem prijava.

“Apsolutno je nemoguće sve provjeriti. Nemamo niti takav sustav koji bi to mogao sam kontrolirati. S druge strane, upravo je u tijeku projekt čiji bi rezultat trebao biti da se imovinske kartice automatski ispunjavaju podacima iz javnog registra”, ustvrdila je Novaković.

Odluka je donesena jednoglasno, a premijer kaznu može platiti u tri jednake rate.

Podsjetimo, Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera početkom listopada prošle godine zbog utvrđenog nesklada u imovinskoj kartici.

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje jer je bila na porodiljnom i roditeljskom dopustu do treće godine djetetova života. Osim toga, Plenković je propustio upisati u karticu da je njegova supruga naslijedila trećinu parcele u katastarskoj općini Makoše kod Dubrovnika, koja ima 759 četvornih metara s kućom od 61 četvornog metra bruto površine.

Iz Vlade stigla reakcija na odluku Povjerenstva o novčanoj kazni premijeru

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je na sjednici donijelo jednoglasnu odluku prema kojoj je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog neusklađenosti u imovinskoj kartici izrečena kazna u iznosu od tri tisuće kuna, koju može platiti u tri jednake rate.

O toj odluci oglasili su se iz Vlade.

“U vezi današnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa želimo još jednom ponoviti kako je riječ o nenamjernom propustu koji je u međuvremenu otklonjen. Kao što je predsjednik Vlade već ranije najavio u očitovanju Povjerenstvu, poštovat će današnju odluku”, izvijestio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

G.S.


Podijeli