NOVA PROVOKACIJA: Pupovac se žalio UNESCO-u zbog protivljenja branitelja Festivalu ojkača u Petrinji…namjerno je izostavio glavni problem…

No, što je tu je. Pupovac svoju zadanu mu zadaću odrađuje, bez obzira što su u pitanju izrečene laži na koje mu nitko suvislo ne zna odgovoriti...

Podijeli

Srpsko kulturno društvo (SKD) “Prosvjeta” i Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćili su u srijedu da su Odbor za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a izvijestili o pokušajima da se zabrani festivala ojkača i o prijetnjama sudionicima festivala tog tradicijskog načina pjevanja, uvrštenog na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara…

‘OJ, USTAŠE, ŠTA STE NAUMILI’: Petrinjski branitelji NE ODUSTAJU, poslušajte spornu ‘ojkaču’ koju su nam poslali

“Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” i Srpsko narodno vijeće danas su povodom aktivnosti usmjerenih na zabranu održavanja Festivala ojkača u Petrinji uputili pismo Odboru za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a. Pismo, kojim je ta međunarodna institucija upoznata s aktualnom situacijom, upućeno jer takve aktivnosti do današnjeg dana nisu prekinute, a pojedini učesnici zbog upućenih prijetnji otkazuju svoje učešće na festivalu historijskog načina pjevanja koje je na zahtjev Republike Hrvatske uvršteno na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Upućeno je i zbog toga što nadležne institucije ne poduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i prijeteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača unatoč našem javnom pozivu na smirivanje tenzija, obnovu tolerancije i poštivanju zajedničkog kulturnog dobra Hrvata i Srba.

Ovom objavom kao i poslanim pismom izražavamo našu privrženost međunarodnoj obavezi kao članica UNESCO-a te našu odgovornost u poštivanju vlastitog Ustava, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, antidiskriminacijskog, prekršajnog i kaznenog zakonodavstva”, stoji u pismu kojeg su potpisali predsjednik SKD-a “Prosvjeta”Mile Radović i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Podsjetimo, koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje usprotivila se održavanju 3. festivala ojkača u njihovom gradu, koji organiziraju srpska kulturna društva.

‘OJ, USTAŠE, ŠTA STE NAUMILI’: Petrinjski branitelji NE ODUSTAJU, poslušajte spornu ‘ojkaču’ koju su nam poslali…

“Ova vrsta specifičnog pjevanja proglašena je 2005. svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i dijela Korduna, ali nikada nije tradicija Grada Petrinje i ne treba se festival održati u našem gradu. Kao prikladno mjesto predlažemo obnovljene društvene domove u Jabukovcu ili Blinji, a ne ovaj Hrvatski dom gdje se planira održati“, kazao je predsjednik Koordinacije Darko Dumbović na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskom domu.

Dodao je kako su spremni osiguravati da se spomenuti festival drži u Jabukovcu i Blinji bez incidenata.

“Naši članovi su spremni osiguravati da se Festival ojkača održi u Jabukovcu i Blinji bez incidenata ako se, kao što predstavnici Prosvjete kazuju za portale u inozemstvu, osjećaju ugroženima na ovom području, što nije točno. Jer RH je neovisna, slobodna, demokratska i sigurna država i nema se bilo tko čega bojati, ali Petrinja, koja je u ratu imala 598 žrtava, nije mjesto za tako nešto“ rekao je Darko Dumbović, istaknuvši kako će, ako festival ipak bude organiziran u Petrinji, iskoristiti sve zakonske mogućnosti da se tome usprotive.

Braniteljima također smeta i što se datum održavanja festivala poklapa s otprije najavljenim otkrivanjem spomen ploče na sjećanje na dolazak prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana u Petrinju 25. kolovoza 1991. godine.H

-Napomena;

Pupovac je mogao UNESCO-u i Plenkoviću poslati ovaj snimak…

Mogao je ali ne će, jer je to stari mešetar ljudskim emocijama koji je u stanju našim naivnim političarima i onu kantu govana koju je novinarka Iva Gačić bubnula na ulaz Vlade,svojim njonjaškim nastupom u saboru pretvoriti u kantu čkolade i svi bi ti naši naivci zbog svoje fotelje lakovjerno i potvrdno klimajući svojim glavurdama potvrdili.

No, što je tu je. Pupovac svoju zadanu mu zadaću odrađuje, bez obzira što su u pitanju izrečene laži na koje mu nitko suvislo ne zna odgovoriti.Naučio je Pupovac, kao i Vučić i svita od svoga “oca srpske nacije” D.Ćosića kako se i zašto laže. I naravno, kada je najbolje plasirati laži, koje uvijek često izrečene, na kraju postaju istina.Barem oni tako misle.

A.K.


Vezane vijesti;

‘OJ, USTAŠE, ŠTA STE NAUMILI’: Petrinjski branitelji NE ODUSTAJU, poslušajte spornu ‘ojkaču’ koju su nam poslali…


Podijeli

Comments are closed.