Noćas je u Zagori moguć mraz! Već od sutra posvuda toplije: Uskoro nova južina, zatopljenje i obilnija kiša

Aktualna hladnoća kratkog je vijeka...

Podijeli

Kasnojesenske prilike vladale su protekle noći u Dalmaciji; povremeno je padala kiša, bura je imala olujne udare, temperature su bile niske za dio godine, iznad 1400 metara padao je snijeg…

Jutro je donijelo smirivanje vjetra, prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Najviše dnevne temperature zraka bile su od 12 do 19°C.

Vedra noć bez značajnog vjetra donijela je novi brzi pad temperature zraka što bi u nekim kotlinama Zagore, ne bude li noćnog naoblačenja, mogli donijeti temperature zraka blizu nule. Tako se u dijelovima Cetinske krajine u 22 sata već mjeri 4 Celzijeva stupnja, a jednoznamenkastih vrijednosti ima čak i na otocima. Najhladnije je na Dinari s -1°C.

Temperature zraka u 22 sata (Pljusak.com)

Srijeda donosi promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. U prvom dijelu dana uglavnom suho. Kiša će biti povremena i u većini predjela slaba, prvo će početi na jugu Dalmacije, a navečer su kiša i pljuskovi mogući i drugdje. Zapuhat će slabo do umjereno, na moru tek ponegdje pojačano jugo, u drugom dijelu dana okretat će na oštro. Toplije, najviše dnevne temperature od 16 u Zagori do 23°C.

Četvrtak će biti pretežno oblačan uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu. Ponovno se očekuju obilnije oborine pa će tijekom dana lokalno pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će jako jugo i oštro s vrlo jakim udarima, oslabit će i prestati do večeri. Od jutra osjetno toplije, najviše dnevne temperature od 18 do 24°C.

Vrlo promjenjivo će biti u petak. Kiša je izglednija još u noći, a danju će biti znatno više sunčanih razdoblja. Vjetar slab, u drugom dijelu dana slaba umjerena tramontana. Toplo, najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

Promjenjivo će biti i u dane vikenda, osobito u subotu. Kiše će biti tek povremeno, osobito u srednjoj Dalmaciji, a u nedjelju u južnoj. Vjetar slab, promjenjivih smjerova. Noći hladnije, a danju od 16 do 21°C.

Očekivana akumulirana oborina do kraja tjedna (GFS, Meteociel)H.H.

Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here