Noćas je Hrvatski dom u Novom Slankamenu, sjedište mjesnog Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Stjepan Radić”, bio meta vandalskog napada…policija uhitila počinitelja…

Nedugo nakon objave uhićen je osumnjičeni za razbijanje prozora Hrvatskog društva u Novom Slankamenu...

Nedugo nakon objave uhićen je osumnjičeni za razbijanje prozora Hrvatskog društva u Novom Slankamenu...
Podijeli

Polomljeni prozori i četiri “S” na sjedištu Hrvatskog društva u Srbiji

Noćas je Hrvatski dom u Novom Slankamenu, sjedište mjesnog Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Stjepan Radić”, bio meta vandalskog napada. Zaprepašteni nasiljem, najoštrije osuđujemo ovaj čin! Zahtijevamo od mjerodavnih institucija adekvatno reagiranje, otkrivanje počinitelja te da isti budu procesuirani i izvedeni pred lice pravde, napisali su na svojoj facebok stranici iz DSHV – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini…

„Očito je da je ideologija nacionalne mržnje, koja je na našim prostorima dominirala devedesetih godina, ponovo osnažena i da uzima zamah“, navodi se u njihovu priopćenju.

Vojvodina je trideset godina na udaru srpskih šovinista, dodaje se, „gazili su našu pokrajinu, protjerivali naše sugrađane koji su imali ‘pogrešno’ ime ili prezime. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanska fronta branit će Vojvodinu i sve njene građane!“.

Podsjetimo;

Prije ratnih devedesetih u Novom Slankamenu je živjelo oko 80 posto Hrvata. Danas ih je znatno manje, manje od 20 posto, oko 160 hrvatskih obitelji, podaci su koje objavio tjednik „Hrvatska riječ“.

Samo tijekom listopada ’92. iz toga mjesta je prognano ili se pod pritiscima iselilo oko 1.600 osoba, uglavnom Hrvata koji su se odselili u Hrvatsku.

Posljednji u javnosti zabilježen incident u Novom Slankamenu zbio se 2015. kada su dvije maskirane osobe palicama napale mjesnog župnika. Napad se dogodio 6. svibnja, točno na 23. obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata iz Srbije.

Nedugo nakon objave uhićen je osumnjičeni za razbijanje prozora Hrvatskog društva u Novom Slankamenu…

Kako se navodi u priopćenju MUP, sumnja se da je R.V. u ponedjeljak navečer oko 23 sata razbio prozore na objektu koji pripada Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu “Stjepan Radić” u Novom Slankamenu.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su njegovi pripadnici u Inđiji uhitili R.V. (51) zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje i netrpeljivosti.Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, donosi rs.n1info.com.

D.K.


Podijeli