Njemački političari ogorčeni su zbog napada na parlament…Na prosvjedima se tražila i ostavka njemačke vlade…

Cjelodnevne prosvjede je osiguravalo oko 3000 policajaca a tijekom dana je privedeno preko 300 osoba...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier i predstavnici gotovo svih parlamentarnih stranaka najoštrije su u nedjelju osudili izgrede ekstremne desnice i pokušaj prodora u zgradu parlamenta na rubu prosvjeda protiv mjera borbe protiv širenja pandemije koronavirusa u subotu predvečer…

dpa

“Zastave njemačkog Reicha i izgredi ekstremne desnice ispred Bundestaga predstavljanju neizdrživ napad na srce naše demokracije. To nikada nećemo prihvatiti”, priopćio je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

On se zahvalio policiji koja je “u teškoj situaciji djelovala prisebno”.

Steinmeier je rekao da tko god se želi požaliti na mjere koje su donesene u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa to može činiti demokratskim sredstvima poput prosvjeda.

“Moje razumijevanje za kritiku prestaje međutim u onom trenutku kada se prosvjednici daju zloupotrijebiti u korist neprijatelja demokracije i političkih huškača”, poručio je Steinmeier.

dpa

Izgredima dijela prosvjednika ogorčen je i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble, koji je zatražio brzo rasvjetljavanje okolnosti pod kojima je uopće moglo doći do napada na zgradu Reichstaga u kojoj zasjeda njemački parlament Bundestag.

“Nakon ovih scena je vjerojatno i posljednjem postalo jasno da postoje granice dostojanstva i spoznaje o tomu s kim se prosvjeduje. Nitko se ne može osloboditi odgovornosti u slučaju instrumentalizacije od strane ekstremista”, rekao je Schaeuble za Njemačku novinsku agenciju (dpa).

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je također oštro kritizirao ponašanje dijela prosvjednika.

“Zgrada Reichstaga je mjesto djelovanja našeg parlamenta a time i simbolično središte naše slobodne demokracije. Neizdrživo je da su ovu zgradu za svoje svrhe iskoristili ekstremisti i oni kojima je cilj izazivanje kaosa”, rekao je Seehofer za dnevnik Bild am Sonntag.

Ministar vanjskih poslova je preko Twittera poručio kako je vijorenje zastava Njemačkog Reicha ispred zgrade Reichstaga “sramotno”.

Izgredi ispred Reichstaga su se dogodili na rubu prosvjeda protiv korona-mjera na kojima se okupilo oko 30.000 osoba.

dpa

Na video snimkama koje kruže internetom vidi se kako više od stotinu osoba pokušava stepenicama doći do glavnog ulaza u zgradu. Okupljeni pored zastava njemačkog Reicha nose i ruske i američke zastave i transparente s likom Donalda Trumpa i Vladimira Putina.

Na prosvjedima se tražila i ostavka njemačke vlade.

Policija u Berlinu je priopćila da se u trenutku napada pred zgradom Reichstaga nalazilo tek nekoliko policajaca.

“Mi ne možemo biti posvuda u isto vrijeme”, rekao je glasnogovornik berlinske policije Thilo Cablitz.

Cjelodnevne prosvjede je osiguravalo oko 3000 policajaca a tijekom dana je privedeno preko 300 osoba.

Jedan dio prosvjeda policija je u subotu prijepodne prekinula zbog nepridržavanja mjera razmaka i nošenja maski.Hina

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

  1. Ovaj pa možda i neslučajan izgred (od kada na takvim demonstracijama Policija ne osigurava “glavnu zgradu Njemačke” sa više policajaca i prepreka) koji ispada poželjan jer se sada o ničemu drugome se ne govori te prikazuje te se koristi kao paravan za pa čak i zabrane prosvjeda u budućnosti- opširno se koristi poželjan incident i protiv svih ostali 35 000 i više prosvjednika kao kako njemci kažu “totschlagargumenat” sa kojim se eto farbaju svi koji su šetali a i ove osobe sa slike uz njih. Pluralizam i zdrava demokracija bi trebala biti sigurna u sebe te svima dati isto pravo glasa, a ne koristiti ovakve izgrede za farbanje političkih protivnika ekstremističkim bojama- u biti jasno je kao dan da ovo sve cilja i na ocrnjavanje i afd-a največek konkurenta velikekoalicije SPDCDUZelenih / A cdu če se u budučnosti okrenuti jer eto već se u ljevici se govori o koaliciji crvenih crvenih i zelenih. Umjesto da se vodi rasprava i sa ovima sa slike ide se na to da ih se na kraju kako je počelo – pobaca pobijene u neke rupe. Pogledajmo samo malo na tviter ako znate njemački, pa si pročitajte govor mržnje i netrpeljivosti kontra prosvjednika koji su bili iz svih slojeva i boja te uvjerenja na protestima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

šesnaest − tri =