“NISU ZNALI”!?-Divjak: Tražimo da se odsad pri svakom zapošljavanju obvezno provjerava diploma

Dobili smo na provjeru jednu regularnu diplomu i jednu krivotvorenu, koje su izdane s razlikom od mjesec dana i na njima je vidljiva razlika po izgledu. Kako to nitko nije uočio - to pitajte nekoga drugoga, a ne mene...

sreenshotc
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

O najnovijim događajima vezanim za lažne diplome i razotkrivanje prevaranata bilo je riječi u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”…

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako smatra da je važno vidjeti da se krenulo u sustavno uvođenje reda.

“Čim smo u Ministarstvu “prvi put” imali lažnu diplomu koju smo svojim regularnim mehanizmima otkrili pri postupku zapošljavanja na neodređeno vrijeme, s obzirom da se radilo o diplomi, lažnoj diplomi Hrvatskih studija, naš poticaj je bio da provjerimo sve diplome u sustavu odgoja i obrazovanja. Stoga smo poslali naputak svim osnovnim i srednjim školama da provjere diplome koje nisu provjerene. Već u prva dva tjedna, unatoč tomu što su neki mislili da takva akcija neće donijeti rezultate, mi imamo otkrivene barem tri lažne diplome, kazala je ministrica u emisiji Hrvatskog radija.

“Važno je da smo podigli svijest o tome što treba raditi. Najvažnije od svega je zapravo činjenica da moramo podići svijest da su svi oblici varanja nedopušteni i to mora biti poruka ove kompletne akcije. To nije jednokratna akcija, nego se radi o tome da moramo uspostaviti mehanizme i procedure provjere, ali i sustavno raditi na podizanju svijesti da se to više ne dogodi. A što se tiče konzekvencija, one su jasne. Znači, za varalice u sustavu odgoja i obrazovanja nema mjesta i svima njima slijedi trenutačni prekid ugovora o radu, to je prva stvar. I drugo, naravno, kaznena prijava jer riječ je o krivotvorenju isprave na temelju koje su oni zapravo već ostvarili nedopuštenu korist”, naglasila je Divjak.

Govoreći o tome da su dosad otkrivene tri lažne diplome Filozofskog fakulteta, Divjak je istaknula da to ne znači i da je Filozofski fakultet na bilo koji način stigmatiziran, nego obratno.

“Ondje se dobro radio posao s provjerom i to je njezin rezultat. Vidjet ćemo kako će biti s drugim fakultetima. Što se tiče sustava, mi sada tražimo da se pri svakom zapošljavanju obvezno provjerava diploma. U ovom trenutku jedini pouzdani mehanizam je da se diploma provjeri kod institucije koja ju je izdala.”

Dekanica Filozofskog fakulteta za N1: Treba provjeriti još oko 10.000 diploma

Ja ne znam koliko ravnatelji imaju diploma i koliko imaju uvida u to kako diplome izgledaju, ali za ove se vidi da su krivotvorene. Izgledaju tako da imaju neodgovarajući žig, neke od njih pisane su fontom koji mi ne koristimo, logo fakulteta i sveučilišta nisu tamo gdje trebaju biti, na jednoj je krivotvoren moj potpis, to mi je jasno da ravnatelj ne zna, ali mogu se usporediti s našim postojećim diplomama. Dobili smo na provjeru jednu regularnu diplomu i jednu krivotvorenu, koje su izdane s razlikom od mjesec dana i na njima je vidljiva razlika po izgledu. Kako to nitko nije uočio – to pitajte nekoga drugoga, a ne mene.

Mi računamo da je od tog broja sigurno 10.000 diploma koje trebaju doći na Filozofski fakultet. Teško je znati, nisu svi ljudi koji su diplomirali na Filozofskom fakultetu zaposleni u sustavu obrazovanja, ali procjena je 10.000 diploma i to je velika brojka, rekla je.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset − osam =