Nije se u ratu samo ginulo, već i – bogatilo! Učimo i dalje da su jedni u ovom ratu „dobivali metak, a neki imetak!“

Dok su se drugi borili, ginuli, ostajali bez svega i svačega, razni roglići i njihove obitelji „stvarale su hrvatsko gospodarstvo“, pa danas imamo to što imamo...I tako, malo po malo, i putem ovakvih „edukativnih“ emisija učimo i dalje da su jedni u ovom ratu „dobivali metak, a neki imetak!“...

Podijeli

S nestrpljenjem smo očekivali tv emisiju notornog A. Stankovića „Nedjeljom u 2“. Naime, ovog puta gostovao je (11.listopada,2020.) jedan od najbogatijih hrvatskih poduzetnika – Branko Roglić, kojem su nedavno Igor Zidić i komunistički povjesničar Tvrtko Jakovina promovirali i autobiografsku knjigu…

Zanimalo nas je prije svega „kako se neki Hrvat može enormno obogati u vrijeme hrvatskog Domovinskog rata?“

Istina voditelj svom uvaženom gostu nije postavio ni jedno konkretno pitanje: gdje je bio dok su recimo padale granate po Vukovaru i Škabrnji (jer i sam je navodno bio u  to vrijeme u podrumu), ali čuli smo jako dobro kako je sa svojim biznisom krenuo 1987. i to s jedva 60.000 njemačkih maraka, koje je manje-više zaradio na dnevnicama!?

Nakon toga počeo je kupovati firme diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, i dogurao je do toga da danas ni sam ne zna koliko ih točno ima, a bogatstvo mu se mjeri u milijardama.

Među ostalim, rekao je da ima 18 vila u Hrvatskoj te 40 jahti, od koja je jedna navodno u vrijeme Domovinskog rata i nešto prevozila za Hrvatsku vojsku (?), i to je koliko smo shvatili cijeli njegov doprinos za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Ovaj poduzetnik, kojeg bi u komunizmu zvali „kulak“, toliko je skroman, da je u Zagreb iz Makarske (ili tako nekako), zamislite došao bez vozača, što će reći da je sam vozio, što je vjerojatno nezamislivo u njegovu svijetu. (Nije rekao kakvi auto vozi.).

I što je bit ove emisije? Da se pokaže i dokaže kako se i u vrijeme rata moglo enormno zarađivati, dakako, sve po zakonu, a u tome Roglić nije bio jedini.

Dok su se drugi borili, ginuli, ostajali bez svega i svačega, razni roglići i njihove obitelji „stvarale su hrvatsko gospodarstvo“, pa danas imamo to što imamo.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2019. gotovo četvrtini osoba u Hrvatskoj prijeti rizik od siromaštva i socijalne isključivosti, što znači da se već sada svaki četvrti stanovnik u Hrvatskoj bori kako preživjeti od mjeseca do mjeseca.

U toj žalosnoj i bijednoj statistici nažalost veliki je broj i hrvatskih branitelja i stradalnika, koji se i nakon ove i ovakvih emisija pitaju: pa što smo mi radili i gdje smo bili  dok su razni roglići stvarali enormna bogatstva?

U Hrvatskoj se uz to dosad ubilo čak oko 4000 hrvatskih branitelja, neki i zbog toga jer nisu mogli dostojno uzdržavati obitelj, ili su se pak pokušali s nekim sitnim obrtom „obogatiti“, pa su završili s debelim kaznama, a neki čak i u zatvoru, sve zbog desetak tisuća ili nešto više kuna.

Koliko je samo predstavnika Udruga proizašlih iz Domovinskog rata bilo progonjeno jer im „knjigovodstvo nije štimalo u lipu“?

Roglić je u ovoj „pomozbog“ emisiji prikazan i kao jedan od najvećih boraca protiv mita i korupcije, što pomalo vuče na smijeh, ali sad i to znamo da i među „suvremenim“ milijarderima ima onih koji su protiv ovoga zla, koji se „ukorijenio“ baš među onima kakav je i sam.

Dok istinski (!) hrvatski branitelji i stradalnici s tim nemaju problema, jer nemaju „ni za kavu“, Roglić je rekao da mu je savjete oko toga dao baš nitko drugi nego bivši predsjednik države Stjepan Mesić, koji je od Australije do Hrvatske „izgubio“ milijune dolara (nije li možebitno neki roglić njemu posudio milijune za kupnju stana?).

I tako, malo po malo, i putem ovakvih „edukativnih“ emisija učimo i dalje da su jedni u ovom ratu „dobivali metak, a neki imetak!“

Sve po zakonu!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala  već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora** 


Podijeli

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here