NIJE JOJ LAKO:Pučka pravobraniteljica Lora Vidović ponovno se oglasila zbog ‘Za dom spremni’ u Kninu i na Thompsonovom koncertu

Policija o Thompsonovom koncertu: Izvođač je izvodio pjesme koji nisu zabranjene te nije bilo narušavanja javnog reda i mira...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Pučka pravobranitejlica Lora Vidović ponovno se oglasila vršeći pritisak na hrvatsku policiju vezano uz pozdrav “Za dom spremni”…

Ako policija propusti pokrenuti prekršajni postupak protiv bivših pripadnika HOS-a u Kninu koji su izvikivali pozdrav “Za dom spremni” te za izvikivanje istog pozdrava na koncertu Marka Perkovića Thompsona na splitskoj Rivi, bit će to eklatantno kršenje pravnog poretka Republike Hrvatske, tvrdi u izjavi za Jutarnji list pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Ustvrdila je kako bi se, u slučaju da policija ustraje u stajalištu o nepokretanju progona, u navedene slučajeve trebali uključiti i ministar unutarnjih poslova i premijer, navodi dnevnik.

Odgovor joj je dao načelnik PU Šibensko kninske I.Kostanić koji je opisao sudski epilog spornog pozdrava za pučku pravobraniteljicu, koji po ničemu nije i ne može biti sporan.To je ratni pozdrav i odavanje pijeteta poginulima.

POGLEDAJTE VIDEO

Načelnik šibensko-kninske policije Ivica Kostanić  izjavio je da protiv pozdrava pripadnika HOS-a koji su i ove godine, baš kao i prethodnih, na glavnom gradskom trgu u Kninu, ispred Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95, više puta uzviknuli pozdrav “Za dom spremni” neće pokretati prekršajni postupak jer je prijašnju policijsku prijavu protiv njih, podignutu zbog istog pozdrava, prvostupanjska presuda odbacila.

I na subotnjem koncertu održanom na splitskoj rivi Marko Perković Thompson je na početku najpopularnije pjesme iz Domovinskog rata “Čavoglave” s pozornice u mikrofon uzviknuo pozdrav “Za dom”, koja je sastavni dio pjesme, a publika je uzvratila “Spremni”.

Policija o Thompsonovom koncertu: Izvođač je izvodio pjesme koji nisu zabranjene te nije bilo narušavanja javnog reda i mira

Na pitanje hoće li protiv navedenog pjevača zbog izvikivanja tog pozdrava pokrenuti prekršajni progon, iz PU splitsko-dalmatinske Jutarnjem listu su odgovorili: “Ističemo da je izvođač tijekom koncerta izvodio pjesme koje nisu zabranjene ili nedozvoljene. U ovom trenutku, a sve sukladno sudskoj praksi koja se temelji na pravomoćnim presudama prekršajnih sudova, stava smo da tijekom koncerta nije bilo narušavanja javnog reda i mira, zbog čega nema osnova za podnošenje prekršajne prijave“.

Ministar Bošnjaković: ‘Nije uvijek stvar crno-bijela kako se želi prezentirati’

“Nije uvijek stvar crno-bijela kako se želi prezentirati. Mi smo u okviru Hrvatske vojske imali i jedinice HOS-a i te jedinice su potpuno legalne, imaju legalni grb i taj grb sadrži pozdrav ‘Za dom spremni’. I zato, kada se taj pozdrav izvikuje, uvijek treba gledati okolnosti, mjesto i vrijeme kada se on izriče. Ako je u komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a, tada to ne možemo osuditi i ne možemo procesuirati”, kazao je ministar Dražen Bošnjaković za RTL Danas te dodao kako ne zna kako je to u Kninu izgledalo.

“Vidio sam izjavu glasnogovornice PU šibensko-kninske koja je kazala da je to bilo pred spomenikom. Dakle, to nije bilo na nekakvom javnom prostoru gdje se poziva na mržnju, nasilje nego se to treba podvesti pod komemoriranje”, objasnio je Bošnjaković.

Po kakvim je istupima pučka pravobraniteljica dosad bila poznata?

U srpnju ove godine, pučka pravobranitejlica Lora Vidović ustvrdila je, zajedno s Centrom za mirovne studije, kako je hrvatska policija postupa nezakonito prema ilegalnim migrantima. Pri tome je na svojim mrežnim stranicama objavila anonimnu pritužbu službenika policije, u kojoj se tvrdi da ih nadređeni tjeraju na nasilje prema migrantima te kako granična policija sustavno postupa nezakonito. Državno odvjetništvo RH zbog toga je prozvalo pravobraniteljicu navodeći kako je povrijedila tajnost postupka javnom objavom “anonimne pritužbe” graničnih policajca.H

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

osam − 4 =