Nije izabrana predsjednica Povjerenstva za sukob interesa

Budući da zakon ne predviđa što se događa u ovakvim situacijama, konzultirali smo saborski Poslovnik, kazao je Jandroković, citirajući članak koji predviđa ponavljanje glasovanja. U prvom ponavljanju ne mogu sudjelovati kandidati koji su dobili manje od petine, a u drugom oni koji su dobili manje od trećine glasova nazočnih zastupnika...

Kandidatkinje Nataša Novaković i Dalija Orešković nisu dobile potrebnih 76 glasova.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostaje li Dalija Orešković na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ili će je na toj dužnosti zamijeniti Nataša Novaković danas nismo doznali. Naime, Sabor nije izabrao predsjednicu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Kandidatkinje Nataša Novaković i Dalija Orešković nisu dobile potrebnih 76 glasova. Nataša Novaković je dobila 75 glasova, a Dalija Orešković 46. Inače, da bi jedna od njih bila izabrana treba 76 glasova te će se glasovati naknadno kad se za to steknu uvjeti, jer kvoruma danas više nije bilo. No, izabrani su članovi novog Povjerenstva, a to su Tončica Božić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Jozić Ileković i Tatijana Vučetić.

Budući da zakon ne predviđa što se događa u ovakvim situacijama, konzultirali smo saborski Poslovnik, kazao je Jandroković, citirajući članak koji predviđa ponavljanje glasovanja. U prvom ponavljanju ne mogu sudjelovati kandidati koji su dobili manje od petine, a u drugom oni koji su dobili manje od trećine glasova nazočnih zastupnika. Ako ni u drugom ponovljenom glasovanju pojedini kandidat ne dobije potrebnu većinu, prijedlog za izbor tog kandidata skida se s popisa predloženih kandidata, javlja HRT.

Dakle, sukladno Poslovniku morali bi ponovno glasovati o istim kandidatkinjama, budući da sada nema kvoruma to ne možemo napraviti danas, nego ćemo to napraviti na prvoj idućoj sjednici, najavio je predsjednik Sabora. U međuvremenu će se, kaže, konzultirati Odbor za Ustav i politički sustav kako bi i on dao tumačenje i “najvjerojatnije potvrdu takvog stava”.

A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva × četiri =