NEĆE HRVATI IZ BOSNE I HERCEGOVINE!

Podijeli

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini izdalo je krajem srpnja ove godine priopćenje u kojem je izrazilo zaprepaštenje izjavom Bakira Izetbegovića.

Bili su „šokirani i zgroženi“ njegovim zapaljivim komentarima i „neizravnom“ prijetnjom ratom. Naime, Izetbegović je 26. srpnja 2022. govorio na skupu Stranke demokratske akcije (SDA) u Hadžićima. Pozornica je bila ukrašena stranačkim parolama i okićena s tri zastave – zastavom Bosne i Hercegovine, zastavom SDA i zastavom bošnjačkog naroda. Naime, to je bijela zastava s ljiljanima koja je tijekom rata bila zastava Republike BiH koja je bila pod dominantnim utjecajem Muslimana/Bošnjaka i SDA. Ta je zastava 29, prosinca 2012. na Svjetskom bošnjačkom kongresu (SBK) proglašena „zastavom svih Bošnjaka na svijetu“.

Nabrajajući zasluge svoje stranke Bakir Izetbegović je naveo Alijinu apelaciju Ustavnom sudu o konstitutivnim narodima i rekao da je od nje „proizišlo sve ono poslije“. Usprkos tome on tu konstitutivnost sada negira i poništava. Istaknuo je zasluge SDA za „obranu svoje zemlje, svoje vjere i svoga bošnjačkog identiteta“. Izetbegović zamjera Hrvatskoj „nepoštovanje BiH“ što se vidi iz onoga „što Milanović sve izgovori“. Zamjera i međunarodnoj zajednici što ne ispunjava sve njihove želje, kako je to donedavno radila. On ipak zaključuje, „da koliko god mi bili ljuti na njih, međunarodna zajednica je pomagala BiH samo s njima treba raditi“. Naveo je i da se protivi promjeni izbornog zakona na način kako je to najavljeno, jer bi u tom slučaju HDZ imao „tapiju“ da slijedećih sto godina blokira sve što hoće. Iznio je i strategiju odnosa prema susjednim državama: „Srbiju i Hrvatsku ćemo morati umoriti i polako ispuhati njihovu snagu i mi to radimo“.
Hrvatska politika, a i javnost morali bi prepoznati i osvijestiti tu namjeru i ne dati se umoriti od traženja povrata pravednog, ustavnog i zakonitog uređenja BiH i položaja Hrvata u BiH, koliko zbog njih, toliko i zbog sebe. Izetbegović je napomenuo da se odnos snaga među velikim zemljama mijenja te je izrekao ono što je izazvalo najveću pozornost i reakciju javnosti: „Kako do snage i kako do vojne snage i imamo li mi odgovor za ne daj Bože najgore scenarije. Imamo, prebrojali smo se, koliko lovaca imamo i koliko imamo mladih ljudi i koliko instruktora na dronovima i tako dalje i dalje neću, ali evo, samo da znate.“ Našao je i načina kako će zamijeniti mlade ljude koji u sve većem broju odlaze iz BiH, njih će „morati u velikoj mjeri nadoknaditi high tech tehnologijom i robotikom“. Oružane snage će također poduprijeti „prije svega dronovima, odnosno letećim robotima“. Izetbegović je jasno i glasno rekao da se sljedbenici SDA, što znači i veći dio bošnjačkog naroda priprema za rat te da čeka povoljan odnos snaga „među velikim zemljama“. Do sada su se prebojavali, a sada se prebrojavaju. Naivno je pomisliti da ta izjava, kao i čitav niz sličnih, neće potaknuti „prebrojavanje“ i drugih, a sve će na kraju ovisiti o odnosu snaga i stabilnosti međunarodnog poretka piše ljportal.com.
tekst: originalno iz GLOBUSA
autor: IVO LUČIĆ
Uredio – Z.S.

Podijeli