Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Rade Šerbedžija odbio je glumiti Adema Jašarija, osnivača i vođu Oslobodilačke vojske Kosova, koji je likvidiran 1998. godine, piše srbijanski Kurir…

Kosovski redatelj Ljuan Krueziu priprema film o zapovjedniku OKV-a, a za ulogu Jašarija bilo je nekoliko prijedloga. Redatelj je u kontakt sa Šerbedžijom navodno stupio preko kosovskog glumca Envera Petrovcija.

Šerbedžija je ulogu odbio uz obrazloženje da Jašarija smatra zločincem i da će “cijeli svijet priznati zločinca, ako ga on bude igrao“.

Adem Jašari rođen je 28. studenog 1955. u mjestu Prekaz, a poginuo u rodnoj kući  6. ožujka 1998. u okršaju sa srpskom vojskom i policijom.

Legendarni komandant

Kad je Kosovski parlament proglasio neovisnost i usvojio Ustav Republike Kosovo, Jašari se preselio u Albaniju obučavati prve postrojbe za Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK).  Više puta je s gerilcima dolazio na Kosovo i tukao se sa srpskim snagama. U tim borbama dva puta ja ranjen.

Poginuo je 6. ožujka nakon četverodnevne bitke sa srpskom vojskom i policijom. Srbijanske snage sigurnosti uz podršku tenkova i artiljerije likvidirale su ga u njegovoj kući u Prekazu, u Drenici.

Srpske snage tada su ubile 56 članova njegove obitelji, među njima 18 žena i 10 djece.

Od uže obitelji ubijeni su:

Shaban Murat Jashari (74), Zahide Shaban Jashari (72), Zarife Rifat Jashari (49), Hamëz Shaban Jashari (47), Ferida Hamëz Jashari (43), Adem Shaban Jashari (43), Adile Adem Jashari (40), Selvete Hamëz Jashari (20), Hidajete Rifat Jashari (18), Fitim Adem Jashari (17), Afete Hamëz Jashari (17), Besim Hamëz Jashari (16), Valdete Rifat Jashari (14), Lirije Hamëz Jashari (14), Igballe Rifat Jashari (14), Kushtrim Adem Jashari (13), Blerim Hamëz Jashari (12), Igball Rifat Jashari (11), Fatime Hamëz Jashari (8), Blerim Hamëz Jashari (7).

U akciji  su stradala dva pripadnika srpske policije. Jugoslavenski ministar unutrašnjih poslova je izjavio jednoj njemačkoj televizijskoj postaji: “U Prekazu je vođena bitka kao u Drugom svjetskom ratu”, iako su strane agencije javile da “u Prekazu nije bilo bitke”.

U Prekazu, blizu kule Adema Jašarija, nalazi se spomen groblje koje je pretvorena u mjesto odavanja počasti. Odlukom Glavnog stožera OVK Adem Jašari je proglašen legendarnim komandantom.

U središtu Tirane, glavnog grada Albanije,  postavljena je bista Adema Jašarija.

wikipedia

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

16 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedan × 5 =