Ne govore hrvatski jez:ik, ali izvrsno pjevaju hrvatske pjesme… Klapa Samoana, glazbena senzacija iz Novog Zelanda, najavljuje ovogodišnju europsku turneju!…VIDEO…

„Pošaljite nam poruku i javite nam gdje želite da dođemo i nastupimo, a mi ćemo učiniti sve od sebe da to realiziramo“, govori Malietoa-Brown u videu kojim najavljuju turneju...

Klapu Samoa čini skupina zaljubljenika u hrvatsku klapsku pjesmu. Osnovana u Aucklandu 2011. godine, klapa Samoana iste je godine imala i svoj prvi nastup i to na Božićnom koncertu Hrvatskog društva u Aucklandu. Potom klapa nastupa na raznim događanjima u hrvatskim i pacifičkim krugovima, njegujući tradicionalni hrvatski klapski a capella zvuk.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Eksluzivno,

Braniteljski portal prvi i jedini u hrvatskoj objavljuje vijest o Klapi Samoa!

Klapa Samoana, glazbena senzacija iz Novog Zelanda, najavljuje ovogodišnju europsku turneju, u sklopu koje će ponovno posjetiti Hrvatsku, piše Croatiaweek.

Klapu Samoa čini skupina zaljubljenika u hrvatsku klapsku pjesmu. Osnovana u Aucklandu 2011. godine, klapa Samoana iste je godine imala i svoj prvi nastup i to na Božićnom koncertu Hrvatskog društva u Aucklandu. Potom klapa nastupa na raznim događanjima u hrvatskim i pacifičkim krugovima, njegujući tradicionalni hrvatski klapski a capella zvuk. Posebnost je klape što su njeni članovi porijeklom sa Samoe i Tonga, koji ne govore hrvatski jezik, a ipak besprijekorno pjevaju pjesme iz svih dijelova Hrvatske, čak i na dijalektu, te ih s visokim entuzijazmom i predanošću promoviraju na drugom kraju svijeta.

Hrvatskoj publici predstavili su se 2013. i 2015. godine.

Naime 2013. godine nastupili su kao gosti na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, kada su na hrvatskom jeziku, koji nije njihov materinji jezik, maestralno otpjevali klasične a capella verzije pjesama „Vilo moja“, „Projden kroz pasike“, „Ju te san se zajubija“ te obradu jedne tradicionalne samoanske pjesme. Dvije godine kasnije, u sklopu turneje po Hrvatskoj znakovita naziva „Ujedinjeni u hrvatskoj pjesmi“, zajedno s hrvatsko-novozelandskim Folklornim ansamblom Kralj Tomislav i maorskom Kapa haka skupinom Te Roopu Tarara o Aotearoa, tijekom 15. međunarodnog festivala u Velikoj Gorici, nastupili su u Velikoj Gorici, gdje su bili nagrađeni za najbolju vokalnu izvedbu, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, te na Hercegovačkom kulturnom ljetu u Međugorju.

Samoanci koji pjevaju izvorne hrvatske pjesme na hrvatskom jeziku bili su veliki hit u Hrvatskoj prilikom zadnjeg gostovanja. Klapa, koju vodi Christian Malieta-Brown, nastupila je na HRT-u u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, gostovala je na nacionalnom radiju i dr. Široj javnosti predstavili su je tada gotovo svi vodeći mediji u Hrvatskoj.

Christian Malietoa Brown objasnio je kako je uopće došlo do toga da su započeli pjevati hrvatske pjesme: „Prvi put kad sam čuo hrvatsku klapu kako pjeva bio sam zadivljen sličnostima s tradicionalnim samoanskim pjevanjem i znao sam da se time želim baviti. Naučivši više o hrvatskoj kulturi, shvatio sam da su ove sličnosti dublje, ljubav prema vjeri, obitelji i domovini nalaze se u središtu obiju kultura iako nemamo izravnih veza s Hrvatskom, ove dijeljene vrijednosti nadahnjuju nas pjevati i sve naše pjesme, ne samo hrvatske, stilom inspiriranim hrvatskom klapskom izvedbom.“

I ove godine se ponovno pripremaju za posjet Hrvatskoj, domovini čiji glazbeni izričaj njeguju ustrajno na drugom kraju svijeta, gdje opet iznova oduševljavaju hrvatsku zajednicu.

Klapa Samoana planira 8-tjednu turneju održati u terminu od 1. srpnja do 1. rujna 2018. godine prilikom koje planira održati ukupno 40 koncerata.

„Pošaljite nam poruku i javite nam gdje želite da dođemo i nastupimo, a mi ćemo učiniti sve od sebe da to realiziramo“, govori Malietoa-Brown u videu kojim najavljuju turneju.

Osnivanje klape Samoana potaknuo je bivši član Lada, a sada učitelj kulturne baštine u Aucklandu, Goran Kačurov. Na svojoj Facebook stranici klapa Samoana objavljuje nevjerojatne izvedbe hrvatskih pjesama od kojih zastaje dah, mnoge se mogu preslušati i na You Tube-u.

G.S./Braniteljski portal

Poslušajte i uživajte-VIDEO

Znaju oni zabaviti sve-nisu im strane ni slavonske ni hercegocačke pjesme-poslušajte VIDEO

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset − 3 =