Natpis iznad šanka je jasan: Rimski bar zabranio razgovor o koroni.”Siti smo covida, ne možemo to više podnijeti, kamo god idemo samo o tome razgovaraju”

"Nije to stanje poricanja ili nerazumijevanja onoga što nas okružuje, nego jednostavno želimo predahnuti", rekla je Mattioli AFP-u. Većina gostiju pozitivno je reagirala na zabranu...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Natpis iznad šanka je jasan – svaki razgovor o koronavirusu i svemu s njime povezanom strogo je zabranjen. Upraviteljica malenog bara u rimskome predgrađu svojim gostima želi omogućiti predah od globalne pandemije i uživanje u kavi… 

“Već mjesecima se govori samo o tomu pa smo mi odlučili razvedriti atmosferu”, kaže Cristina Mattioli, upraviteljica bara koji se prikladno zove “Feeling”.

Italija je bila prva europska zemlja pogođena pandemijom i pretrpjela je najduže i najstrože karantene. Nakon nekoliko ugodnih ljetnih tjedana, kad se život zamalo vratio u normalu, pandemija ponovo dominira svime.

“Nije to stanje poricanja ili nerazumijevanja onoga što nas okružuje, nego jednostavno želimo predahnuti”, rekla je Mattioli AFP-u. Većina gostiju pozitivno je reagirala na zabranu.

Bruna Piazza, koja ondje redovito dolazi, misli da je to sjajna ideja. “Siti smo covida, ne možemo to više podnijeti, kamo god idemo samo o tome razgovaraju”, rekla je. “Sretna sam da mogu razgovarati o bilo čemu drugome”.

Koronavirus je, ipak, i ondje prisutan. Dezinficijensi su na stolovima, a maske nosi svi koji ne jedu ili ne piju. Bar se mora zatvoriti u 18 sati po vladinoj uredbi za suzbijanje širenja virusa.

Mattioli je čak onima manje maštovitima na zidovima izvjesila ponudu tema za razgovor, od povijesti do kulture. “To je bio pametan potez, rekao bih čak i neophodan”, dodaje drugi redovni gost, frizer Maurizio Ciocari.

“Moramo prestati razgovarati o tome, moramo riješiti problem, a ne o njemu razglabati”. A što ako razgovor ipak skrene na zabranjenu temu.

“Nema sankcija, ali pokažem im natpis”, smije se 35-godišnja Mattioli.

I čini se da ima uspjeha. Počeli su joj dolaziti novi gosti koji su čuli za bar u kojemu se ne razgovara o koroni. 

“Vlasnik kafića u Trentinu, na sjeveru Italije, stavio je sličan natpis, ali me je prvo pitao za dopuštenje”, dodaje s ponosom.H

H.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + četrnaest =