Narodni heroj Marijan Badel među ustašama!?

Podijeli

U Koprivnici je očito počelo pomirenje ustaša, domobrana i partizana. Naime, na spomeniku na gradskom groblju „Pri Svetom Duhu“ (na slici) koji je podigla udruga Hrvatski domobran nalazi se nekoliko stotina imena, među kojima navodno ima i ustaških ratnih zločinaca…

Međutim, među njima je i ime partizanskog narodnog heroja, koji je rođen u Koprivnici, a po kojem se zvala i jedna tvornica – Marijan Badel (1920.-1944.). Jel  njegovo ime ovdje namjerno „uklesano“ ili je netko grdno pogriješio? U udruzi Hrvatski domobran uz ostalo smo čuli da je Badel na početku svoje ratne karijere bio – domobran, pa mu na taj način žele odati dužnu zahvalnost!?

Vjerujemo da će sada i notorni Milorad Pupovac napokon doći u ovaj grad i pokloniti se „jednima i drugima“. I ne samo to. Ovdje je na početku Drugog svjetskog rata otvoren prvi ustaški koncentracijski logor- Danica. U vrijeme komunizma  čak su i neki  akademici pisali da je u logoru stradalo 30 tisuća ljudi, da bi se danas  ustanovilo da su ubijena svega njih tri, ali ni za te tri ne postoji pravovaljana dokumentacija. Osim toga, ustaški logor, koji je danas u tzv. Spomen parku, uopće nije bio na tom mjestu, a onaj koji je postojao nije imao ni „poštenu“ ogradu. Nu, to ne smeta pojedine lokalne političare da ovdje dolaze svake godine (još k tome vuku i djecu iz škola) polagati vijence i paliti svijeće za „sve poginule u ovom logoru“.

Koprivnička udruga Hrvatski domobran postavila je i spomenik domobranima i ustašama iz Drugog svjetskog rata u krugu ovdašnje nekadašnje vojarne, (a sada sveučilišta), odmah do Spomen križa stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Na spomeniku se nalazi ustaško znakovlje, ali to ovdje također nikoga ne smeta, kao što nikome ne smeta ni na ulazu u ovaj objekt  spomen obilježje iz Domovinskog rata koje će se od nebrige najvjerojatnije  uskoro samo – srušiti!

Autor / Mladen Pavković

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama ,intervjuima i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora**


Vezane vijesti; 

Kome će Pupovac u Škabrnji zapaliti svijeću?U Škabrnji kažu da mu je jedan brat navodno bio na „drugoj strani“…


Podijeli