Napustio nas je još jedan velikan hrvatskog glumišta: Preminuo je Špiro Guberina…

Preminuo je u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj...

Podijeli

Glumac Špiro Guberina preminuo je u 88. godini. U svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji. Publika ga najviše pamti kao Strikana…

Preminuo je u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj

Hrvatska se oprašta od još jednog velikog glumačkog imena. Naime, u 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je glumac Špiro Guberina.

Vijest o odlasku glumca potvrdili su za Večernji list iz Doma gdje je proveo posljednje godine života.

Proslavio se kao strikan Jozo u serijalu ‘Velo misto’ i Divac u ‘Prosjacima i sinovima’, a zatim odigrao još niz zapamćenih uloga. Dobitnik je Nagrade ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo 2011. godine.

Legendarnog glumca kojeg većina pamti po ulozi strikana Jockana u Velom mistu sustigle su godine, a još je 2018. otkrio da se bori sa zdravstvenim problemima.

Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Diplomirao je 1970. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. do umirovljenja 1999. godine. Izniman je uspjeh ostvario u djelima Ranka Marinkovića, Ivan Brešana i Marina Držića, a nastupao je i na radiju i u televizijskim dramama i serijama: Prosjaci i sinovi, Velo misto i Dnevnik Očenašeka.

Rođeni Šibenčanin u svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji. Glumački vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu, a osnovao je Mali hrvatski teatar Kiklop.

U tadašnjem satiričnom kazalištu Jazavac (danas Kerempuh) započeo je karijeru komičara, a za karijere se i specijalizirao za uloge pomaknutih i osebujnih likova, koje je sjajno igrao.

Jedna od prvih glavnih uloga u HNK-u, u kojem je djelovao više od 40 godina, bila mu je ona kneza Miškina u ‘Idiotu’ Dostojevskog. Antologijske uloge ostvario je u djelima Ive Brešana, Marina Držića i Ranka Marinkovića, a upravo u Marinkovićevim dramama odigrao je cijeli niz uloga.

D.K.


Podijeli