NAPAD U ISPOVJEDAONICI Dominikanski svećenik ubijen u Vijetnamu: ‘Ovo je najteža smrt nekog svećenika nakon rata’

Protekle je godine 360 milijuna kršćana u svijetu doživjelo pritiske, diskriminaciju i nasilje zbog svoje vjere, što je za 20 milijuna više nego godine 2020., navedeno je u izvještaju međunarodne kršćanske organizacije...

FOTO: VIJETNAMSKA DOMINIKANSKA PROVINCIJA // FR. JOSEPH TRAN NGOC THANH
Podijeli

Dominikanski svećenik fr. Joseph Tran Ngoc Thanh (40) ubijen je u subotu 29. siječnja u vijetnamskom gradu Dak Mot, dok je udjeljivao sakrament pomirenja, objavio je 30. siječnja Red propovjednika na Twitteru, prenosi agencija CNA Deutsch…

Fr. Josepha napala je u ispovjedaonici nožem nepoznata osoba, a pojedinosti zločina još nisu poznate, istaknuli su iz provincije, dodajući da je to „najteža smrt nekog svećenika poslije rata“, piše IKA.

Fr. Joseph rođen je 10. kolovoza 1981. u Saigonu (Ho-Ši-Min), za svećenika je zaređen 2018., a trenutačno je pastoralno djelovao u planinskom gradu Dak Mot, „služeći zajednici, vjerno brinući za povjereno mu stado“, ističe se u priopćenju.

Pogrebni obredi za fr. Josepha bit će u ponedjeljak 31. siječnja u kapeli Sv. Martina u gradu Bien Hoa, Dong Nai, oko 30 kilometara istočno od Saigona. Svećenici i braća kao i vjernici o kojima je skrbio pozvali su na molitvu za ubijenoga dominikanca.

Godišnji izvještaj organizacije Open Doors (World Watch List 2022) objavljen 19. siječnja pokazao je drastičan porast progona kršćana u svim dijelovima svijeta.

Protekle je godine 360 milijuna kršćana u svijetu doživjelo pritiske, diskriminaciju i nasilje zbog svoje vjere, što je za 20 milijuna više nego godine 2020., navedeno je u izvještaju međunarodne kršćanske organizacije.

Podaci u izvještaju pokazuju da da je od listopada 2020. do rujna 2021. u svijetu zbog vjere ubijeno 5898 kršćana, 1137 više nego godinu prije.


NAPADNUT MLADI DOMINIKANAC, SVEĆENIK TE IZBODEN NOŽEM DOK JE ISPOVIJEDAO U SVOJOJ ŽUPNOJ CRKVI.
Fra Joseph Tran Ngoc Thanh, O.P. (rođen 10. kolovoza 1981. u Saigonu) poslan je u misiju u Dak Mot, Kontum, visoravna Vijetnamska nakon zaređenja svećeničkog u kolovozu 2018. Služio je ovoj župi.
Dana 29. siječnja 2022. godine izboden je na smrt dok je ispovijedao.
Njegov pogreb će se održati u ponedjeljak 31. siječnja 2022. u kapeli St. Martin, grad Bien Hoa, Dong Nai, u 09:00 po lokalnom vremenu (15:00 po Rimu).
Njegovo tijelo će biti položeno na počinak među ostalim Dominkancima na groblju provincije, Bien Hoa.
Predajemo našeg brata svecenika milosrđu Bozjem i vašim molitvama.

L.K.


Podijeli