FOTO-Pratite u Živo: Napad u Afganistanu- Bombaš samoubojica zaletio se u hrvatske vojnike…Ozlijeđena tri hrvatska vojnika, jedan se bori za život…Reakcija Ministra obrane Krstičevića…

Jutros se dogodio napad na hrvatsko vozilo u Kabulu...U 8,45 po lokalnom vremenu, na 200 m od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice bicikala u naše vozilo, napad samoubojice, te je došlo do prevrtanja vozila s našim vojnicima...

screenshot-vozilo MORH-a
Podijeli

Iz Afganistana stiže loša vijest, stradala su tri hrvatska vojnika iz 10. kontingenta koji je upućen u Afganistan u ožujku ove godine. Prema prvim informacijama jedan je naš vojnik teško stradao, a dvojica teže ranjena. Ministar obrane Damir Krstisčević kazao je da se rano jutros dogodio napad na naš kamion u Kabulu.

Jedan je naš vojnik teško stradao i ima ozljede glave, te je u životnoj opasnosti. Drugom je vojniku ozlijeđena teže noga, a drugom ruka. Riječ je o izoliranom napadu, a ostali su vojnici na sigurnom. S događajima je upoznata predsjednica, Vlada RH i obitelji stradalih vojnika.

Krešo Tuškan, brigadni general objasnio je da su ozlijeđeni naši pripadnici specijalnih snaga, iz grupe specijalnih snaga saveznika, pod zapovjedništvom Britanaca. Riječ je o savjetničkim ulogama i obučavanju afganistanskih specijalaca. Naš tim je smješten u kampu Gibson, na aerodromu Kaja u Kabulu. Na zadaću su krenuli s 5 neborbenih, ali oklopljenih vozila. U svakom vozilu bila su tri pripadnika. Dva su se vozila odvojila i krenula na Kaju, a tri vozila nastavila put ka kampu Lion.

U 8,45 po lokalnom vremenu, na 200 m od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice bicikala u naše vozilo, napad samoubojice, te je došlo do prevrtanja vozila s našim vojnicima. Vrlo brzo pružena je pomoć našim ozlijeđenim vojnicima. Dva su vojnika u bolnici, treći na aerodromu. Istraga je u tijeku.

Ministar obrane Krstičević još je jednom ponovio kako je sada najvažnije zbrinuti stradale pripadnike vojske i da im se pruži sva moguća njega.

“Mislim da se to čini i u ovom trenutku i da će se činiti i dalje. Žao mi je što se ovo dogodilo, nema gore stvari od stradanja vojnika i suosjećamo s njhovim obiteljima.

Bili smo već jutros kod tih obitelji, a nakon završetka konferencije idem kod obitelji najteže stradalog. Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj, MORH i Vlada pružit će svu moguću pomoć. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovaj napad na hrvatske vojnike.

Hrvatska vojska će se i dalje snažno boriti za mir i stabilnost u svijetu. Svi naši vojnici u ovoj operaciji sudjeluju u mentorskim i savjetničkim ulogama i ova aktivnost je bila svakodnevna i svaki dan su išli u kamp savjetovati afganistansku specijalnu policiju. Svaka operacija nosi svoj rizik i nažalost sad smo se imali priliku u to uvjeriti”, rekao je ministar na konferenciji za novinare, donosiN1.

Ozlijeđeni vojnici su iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta.

-Preminuo je teško ozlijeđeni pripadnik Hrvatske vojske u Afganistanu!…

D.K.


Podijeli