“Nakon što su prekopali Ovčaru u bezuspješnoj potrazi za tijelima došli do zastrašujućeg objašnjenja zašto”!?

Na pitanje znači li to i blokadu Srbije na putu prema EU, Sučić odgovara: "Prije svega ćemo inzistirati da se pretraže arhive. Vojne arhive i arhive obavještajnog sustava...

izvor-wikipedija
Podijeli

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja za nestale Stjepan Sučić kazao je da je četiri mjeseca inovativnim metodama pretraživano područje oko Ovčare kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih, no nije nađeno ništa. Pretpostavlja da su prije mirne reintegracije prebačeni u Srbiju…

‘U našem smo mandatu prekopali i istražili sve što je bilo zatečeno u Upravi i sve što su Vladina tijela u međuvremenu dostavila kao informaciju za eventualna grobišta. Trenutno imamo još samo jedno saznanje koje se utočnjava i da se nisu dogodili ovi dani obilježavanja žrtve Vukovara, vjerojatno bismo radili na utočnjavanju, odnosno na probnom iskapanju za tu lokaciju’, kazao je Sučić za RTL.

Kaže da su prošle godine gotovo četiri mjeseca proveli sa svim resursima u aktivnostima na Ovčari. ‘Sve što je eventualno ukazivalo da bi se moglo raditi o grobištima smo pretražili s inovativnim metodama pretraživanja. Pretražili smo gotovo 40.000 kvadratnih metara, prekopali smo cijelu šumu Vorginac, gotovo 70.000 kvadratnih metara, međutim ništa’, dodaje.

“Posmrtni ostaci su najvjerojatnije prebačeni u Srbiju”?.

‘Sustavno je Jugoslavija i prije mirne reintegracije, ali i prije osloboditeljskih operacija koje su se provodile, radila na premiještanju grobišta. Očekujemo u ovom prijelaznom razdoblju, kada Srbija pokušava ući u EU, da ćemo kroz poglavlje 23. uspjeti i napraviti pritisak na Srbiju da se dostave sva saznanja kojima oni raspolažu’, poručio je Sučić.

Na pitanje znači li to i blokadu Srbije na putu prema EU, Sučić odgovara: “Prije svega ćemo inzistirati da se pretraže arhive. Vojne arhive i arhive obavještajnog sustava. Informacije su preko, ljudi koji su radili na premještanju grobišta su i dalje u Srbiji i Srbija ako želi može i, svakako će na kraju, morati to i dostaviti”.


Podijeli