Nakon rehabilitacije četničkog koljača Kalabića u Srbiji, zastupnik Žigmanov traži ukidanje Zakona o rehabilitaciji

Zigmanov-Vučić-ilustracija Foto-društvene mreže
Podijeli

Zastupnici manjinske koalicije “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” u srbijanskom parlamentu Aleksandar Olenik i Tomislav Žigmanov zatražili su u četvrtak, reagirajući na odluku o rehabilitiranju četničkog zapovjednika iz Drugog svjetskog rata Nikole Kalabića da se ukine Zakon o rehabilitaciji i ponište sve pravne posljedice njegove primjene.

Kako javlja HRT, njihov je zahtjev potaknut nepravomoćnom odlukom suda u Valjevu o rehabilitaciji Nikole Kalabića, jednog od najokrutnijih četničkih vođa iz Drugog svjetskog rata i suradnika čelnika Ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića, koji je prema službenoj jugoslavenskoj verziji izdao partizanima Dražu Mihailovića, nakon čega je uhvaćen, osuđen i strijeljan.

Olenik i Žigmanov u priopćenju su istaknuli da se Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. godine ne utvrđuje je li Nikola Kalabić naređivao ili je i sudjelovao u ratnim zločinima tijekom Drugog svjetskog rata, već se, samo formalno, utvrđuje je li imao pravično suđenje.

“Svaka sudska odluka kojom se utvrđuje da nije imao pravično suđenje ukida raniju osuđujuću presudu te zbog nemogućnosti novog suđenja svi suradnici okupatora, izdajnici i ratni zločinci ostaju neosuđivani”, ukazano je u priopćenju.

Podsjeća se da je na isti način rehabilitiran i vođa četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović, te upozorava na rizik da će, ostane li Zakon na snazi, “svi ratni zločinci i suradnici okupatora ostati neosuđivani i to bez mogućnosti utvrđivanja njihove stvarne krivnje”.

“Zakonom o rehabilitaciji se pokušava od gubitnika rata, četnika, ustaša i ostalih zločinaca i suradnika okupatora napraviti pobjednike i zato će narodni zastupnici koalicije ‘Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani’ predložiti ukidanje tog zakona, ali i svih njegovih posljedica, a to su presude o rehabilitaciji koje su do sada donesene”, istaknuto je u priopćenju.

H.H.

VEZANE VIJESTI

FOTO Srbija rehabilitirala četničkog koljača Nikolu Kalabića, dok Vučić raspiruje mržnju pričama o ‘ustašama’ i cvili za dolaskom u Jasenovac, a ne zanimaju ga srpski zločini na Ovčari, Voćiu Baćinu, Škabrnji…


Podijeli