Najzdravija namirnica na svijetu – djeluje protiv raka, alergija, štiti mozak i vid…

Zbog njihovih antikancerogenih molekula trebalo bi ih jesti baš svaki dan!...

Podijeli

Kelj, prokulica, brokula, cvjetača, kupus, kineski kupus, raštika, lišće repe, lišće gorušice sadrže sulforafan i indol-3 karbinole, jake antikancerogene molekule koje sprečavaju da se prekancerozne stanice razviju u zloćudne tumore. Također potiču apoptozu (samoubojstvo) zloćudnih stanica i blokiraju angiogenezu (rast tumora)…

Općenito se za kupusnjače zna da mogu spriječiti oštećenja DNK, a dokazano je da zaustavljaju širenje raka (blokiraju angiogenezu), mogu pokrenuti obranu od patogena i onečišćivača, pomažu sprečavanju limfoma, pojačavaju rad jetrenih detoksikacijskih enzima te djeluju na stanice raka dojke i smanjuju rizik napredovanja raka prostate.

Spoj koji se smatra odgovornim za ta svojstva je upravo sulforafan i stvara se gotovo isključivo u kupusnjačama. Osim protiv raka, pomaže zaštititi mozak, vid, ublažiti alergije, pomože kod šećerne bolesti tipa 2, a nedavno se pokazao i kao uspješna terapija kod autizma.

Što jače boje, to bolje

Zeleno lisnato povrće obuhvaća špinat, blitvu, rikulu, lišće cikle, matovilac, potočarku… Gledamo li omjer kalorija i sadržaja hranjivih tvari, tamnozeleno lisnato povrće najzdravija je namirnica na svijetu. Kako se navodi u jednom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition and Cancer, s njim se ne može mjeriti niti jedna cjelovita namirnica jer tamnozeleno lisnato povrće zapravo sadrži i mnoge druge biljne pigmente, odnosno antioksidanse na kojima se temelje sve dobrobiti voća i povrća koje treba birati po svim bojama. Što jače boje, to je bolje voće ili povrće. Drugim riječima, kada jedete zeleno lisnato povrće, ustvari jedete cijelu dugu. Ipak, klice lucerne, koje isto spadaju u zeleno povrće, nemojte jesti jer mogu biti otrovne zbog salmonele.

PREPORUKA Kada se neka sirova kupusnjača zagrize ili sjecka, molekule prekursora (preteče) sulforafana miješaju se s molekulama mirozinata (enzim) pa dok to povrće čeka na dasci za rezanje (ili u želucu), u njemu nastaje sulforafan. Iako se taj enzim uništava kuhanjem, odnosno visokim temperaturama, i prekursor i krajnji produkt su otporni. Zato se poslužite ovim trikom – podijeli pa čekaj, savjetuje dr. Michael Greger, spec. lifestyle medicine. Narežite brokulu ili kelj i pričekajte 40 minuta, a nakon toga je kuhajte. Do tada će proizvesti već sav sulforafan.

Zamrznute kupusnjače pospite s malo praha gorušice (može se kupiti kao začin) i stvorit će sulforafan. Tako ona postaje gotovo jednako zdrava kao da ste je pojeli sirovu. Isto djelovanje imaju i daikon, rotkve, hren i wasabi. Nastojte jesti zeleno lisnato povrće svaki dan.

OPREZ! Uzimate li varfarin, lijek za razrjeđivanje krvi, razgovarajte s liječnikom o mogućoj prilagodbi doze lijeka prije nego što počnete jesti veće količine zelenog lisnatog povrća. Taj lijek djeluje tako što narušava aktivnost enzima koji reciklira vitamin K, uključen u proces zgrušavanja krvi, a u zelenom lisnatom povrću se nalaze velike količine vitamina K.

H.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here