NAJVEĆI LOVAC NA TENKOVE-HEROJ DOMOVINSKOG RATA ANDRIJA ANDABAK-Jedinstvena snimka izravnog pogotka srbijanskog tenka Nuštru…

"'Andrija nije bio lovac na ljude, već na željezo koje je ubijalo...'"Danas se sjećamo jednog od brojnih hrvatskih junaka iz obrambenog Domovinskog rata koji je uništio čak 32 srbijanska tenka – Andrije Andabaka…

Podijeli

Andrija Andabak-lovac na agresorske srpske oklope u obrani napadnute Hrvatske

Na današnji dan, 7. srpnja 1992. godine, kod sela Grk u Bosanskoj Posavini, južno od Bosanskog Broda poginuo je heroj Domovinskog rata, legendarni “lovac na tenkove” Andrija Andabak…

Danas se sjećamo jednog od brojnih hrvatskih junaka iz obrambenog Domovinskog rata koji je uništio čak 32 srbijanska tenka – Andrije Andabaka…

Dana 7. srpnja 1992. u Bosanskoj Posavini poginuo je Andrija Andabaka (1956. – 1992.), heroj Domovinskoga rata. Zvali su ga „lovac na tenkove“ jer je tijekom 8 mjeseci uništio 30 neprijateljskih tenkova (14. M-84 i 16. T-55), te 1 BVP i 1 transporter. Bio je pripadnik 109. vinkovačke brigade. Radio je kao instruktor na vojnom učilištu u Zagrebu. Pokopan je u Nuštru gdje je i živio prije rata.

Mural Andriji Andabaku u Nuštru

Na današnji dan 7. srpnja 1992. u Bosanskoj Posavini poginuo je jedan od junaka Domovinskog rata Andrija Andabak. Taj heroj Domovinskog rata proslavio se svojim uspjesima u uništavanju neprijateljskih tenkova.

Nakon 15 uništenih oklopnih ciljeva postao je slavan među hrvatskim vojnicima, te je pozvan čak i u Banske dvore kod predsjednika Franje Tuđmana gdje su ga ugostili i generali Anton Tus i Janko Bobetko. Nastavio je s uspjesima u uništavanju tenkova, tako da je 10. travnja 1992. godine uništio već svoj 31. tenk tipa M-55.

Spomen ploča u Nuštru

Poginuo je na današnji dan u Bosanskoj Posavini, prethodno uništivši i 32. tenka tipa T-84, koji su bili najbolji i najsuvremeniji tenkovi komunističke i jugofašističke , agresorske JNA.

Zajedno s Josipom Magdićem – Joletom, koji mu je bio prijatelj i partner, zaustavljao je i uništavao tenkove gdje god je trebalo pa tako i u krvavoj bitci za Nuštar u listopadu ’91.
Za njegove uspjehe čulo se i u Zagrebu pa je pozvan na večeru u Banske dvore kod predsjednika Tuđmana koji ga je ugostio 1992. po sklapanju Sarajevskog primirja. Kraće vrijeme radio je kao instruktor na vojnom učilištu u Zagrebu, no izbijanjem rata u BiH shvatio je da je hrvatskom narodu potrebniji ondje te odlazi u obranu Bosanske Posavine gdje je 7. srpnja 1992. položio svoj život na oltar Domovine. U istoj akciji poginuli su Andrijini suborci Dragutin Kuzmić i Stipe Čorak.

Anrija Andabak heroj Domovinskog rata, proslavio se svojim uspjesima u uništavanju jugokomunističkih srpskih  neprijateljskih tenkova.

Priznato mu je uništenje ili onesposobljavanje ukupno 32 oklopa, od čega 30 tenkova – najviše u Domovinskom ratu. Posmrtno je odlikovan činom bojnika, a naknadno i činom pukovnika. Njegovoj je obitelji uručen Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenica domovinskog rata. Njegovo ime nosio je protuoklopni odred 5. gardijske brigade Hrvatske vojske, a njegovim imenom nazvano je priznanje koje Hrvatska vojska dodjeljuje za tri ili više uništenih oklopnih vozila. U spomen na Andriju Andabaka svakog se srpnja organizira Memorijal Andrija Andabak, ove godine u Starim Jankovcima.

Andrija Andabak na maljutki kojom nije znao promašiti agresorske srpske tenkove i oklope

„Mi se ne sjetimo našeg oca samo u posebnim prilikama, kada su bitni neki datumi iz njegovog života, s njime živimo svaki dan, on je s nama u našim srcima, našim sjećanjima. Puno smo o njemu saznali iz priča njegovih suboraca, tako da smo ponekad dobili dojam da na taj način upoznajemo svoga oca. Ono što smo znali su nam potvrdili, da je bio strog, ali pravedan čovjek. Govorili su za njega da je bio lovac na tenkove, i to je točno, ali on nikada nije bio lovac na ljude, već na tu hrpu željeza koja je ubijala ljude i uništavala njihovu imovinu. On ih je jednostavno tražio i uništavao, znali su to i oni.“
Sinovi Marko i Stjepan

Pogodak tenka pogledajte na 4,30 minuti videa

M.M.Viribus unitis /Braniteljski portal


Podijeli