Najmanje 18 mrtvih i više od 120 ozlijeđenih u zrakoplovnoj nesreći u Indiji

Osamnaest osoba je izgubilo život, rekao je ministar zrakoplovstva Hardeep Singh a 22 su kritično, navode mjesne vlasti...

Podijeli

Najmanje je 18 osoba poginulo, a više od 120 je ozlijeđeno kada je putnički zrakplov Air Indije Expressa u petak navečer skliznuo s piste i prepolovio se nakon slijetanja po olujnom nevremenu koje je pratila jaka kiša na jugu Indije, rekli su u subotu dužnosnici…

Boeing 737 kompanije Air India Express, na posebnom letu iz Dubaija kojim su se, poput desetaka sličnih letova ovih tjedana, kući vraćali Indijci koji su zbog pandemije koronavirusa ostali u inozemstvu, u petak navečer je izletio s piste u zračnoj luci Kozhikodeu, u državi Kerali, na jugu Indije, skliznuo niz strmi nagib i raspao se. U zrakoplovu je bilo 190 putnika i članova posade, pokazuje najnovije izvješće vlasti.

“Gorivo se razlilo, pravo je čudo da se zrakoplov nije zapalio. Posljedice bi bile još strašnije”, rekao je čelnik spasilačke službe na mjestu nesreće.

Udarac je bio tako snažan da je kljun zrakoplova bio odbačen 20 metara od njegova ostatka.

Osamnaest osoba je izgubilo život, rekao je ministar zrakoplovstva Hardeep Singh a 22 su kritično, navode mjesne vlasti.

Među poginulima su dvojica pilota i četvero djece.

Kozhikode je zahtjevna zračna luka jer je uzletno-sletna staza na povisokoj zaravni koja se na jednom kraju završava strminom.

Državu Keralu zadesile su velike poplave a kiša je jako padala više sati prije slijetanja zrakoplova.

Ministar zdravstva Kerale, K. K. Shailaja, pozvao je sve koji su sudjelovali u spašavanju da budu u karanteni zbog opasnosti da se zaraze covidom-19 od putnika. Dokumenti s leta u koje je imao uvid AFP pokazuju da se 12 putnika vraćalo iz zdravstvenih razloga.

Posljednja velika zrakoplovna nesreća u Indiji dogodila se 2010. kada je Boeing 737-800 Air Indije Expressa na letu iz Dubaja u Mangalore sletio s piste i eksplodirao, pri čemu je poginulo 158 ljudi. Osmero je preživjelo.

D.K.


Podijeli