Podijeli

Bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević kojemu se sudi zbog optužbi da je iz Komore izvukao milijune kuna, u šest i pol godina na čelu Kraša tu je tvornicu samo zbog neto plaća stajao gotovo 4,3 milijuna kuna, otkrila je na zagrebačkom Županijskom sudu prokuristica Kraša Marica Vidaković.

Kao predsjednik uprave Kraša od svibnja 2005. do prosinca 2011. Vidošević je imao pravo i na udjel u dobiti u iznosu od 2.15 posto od neto ostvarene dobiti godišnje, kazala je Vidaković na suđenju Vidoševiću i njegovim suokrivljenicama u tom kraku afere Remorker.

Prokuristica je dodala da mu je Kraš udio u dobiti isplaćivao u dionicama. „Dionice je Vidošević prodao u trezor društva, a novac koji mu je trebao biti isplaćen je ugovorom o cesiji usmjeren u RBA banku radi otplate kredita”, kazala je Vidaković.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme milijunska imovinska korist, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel. Uz Vidoševića i Peternel na optuženičkoj klupi su ostali i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.

Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker – Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.H

I.V.

 


Podijeli

3 KOMENTARI

  1. Ovog pohlepnog nosoroga stvorila je politička mafija pa ta ista mafija danas ovog nosoroga osloboditi krivnje.Zato danas hrvataka školovana mladost odlazi van hrvatske.Naj gore da ove političke sposobe nije briga

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − devet =