NA TRAŽENJE HRVATSKIH BRANITELJA: 9. Noć kazališta sa 18. pomaknuta za 25. studenoga

Podijeli

Deveta po redu Noć kazališta održat će se 25. studenoga a ne 18. studenoga na Dan sjećanja na žrtve Vukovara na što se tad obrušio velik broj onih koji po svemu sudeći ne doživljavaju ogromne žrtve iz obrambenog Domovinskog rata na način kako bi u svakoj uljuđenoj u netom porušenoj i krvlju hrvatskih rodoljuba zalivenoj zemlji trebalo.

Naime,hrvatski branitelji zatražili su od organizatora da se Noć kazališta pomakne na neki drugi datum te da se ne održava na sam Dan sjećanja na stravične žrtve Vukovara kada se po cijeloj Hrvatskoj pale svijeće i služe mise za sve nastradale u razarajućoj srbočetničkoj agresiji, a u Gradu heroju Vukovaru na isti se dan okupi preko stotinu tisuća ljudi u zajedničkoj koloni sjećanja koja se zaustavlja na Memorijalnom groblju na Ovčari, najvećem stratištu hrvatskih branitelja i civila koje su u Domovinskom ratu mučki likvidirali srpski agresori predvođeni sa zločinačkom Jna. Mnogi su se nedavno pozivali na to da su hrvatski branitelji protiv kulture i kazališnih predstava što je samo propagandni pamflet onih kojima Hrvatska još nije sjela, ne razmišljajući pri tom da su upravo hrvatski branitelji potencirali kulturu i razne predstave i na prvim crtama bojišnica diljem tad okupirane Hrvatske. U poraću su hrvatski branitelji također organizatorima velikog niza kulturnih događanja sve do dana današnjeg i nisu nikakvi protivnici kulture.

Noć kazališta 25. studenog uz bogat program

Organizatori najavljuju najbogatiji program do sad u kojemu će sudjelovati 80-ak kazališnih institucija i organizacija u oko 50 mjesta diljem Hrvatske, uz bogat popratni program koji će trajati od 16. do 26. studenoga uz predstave koje ničim ne bi smjele na bilo kakav način omalovažiti Dan sjećanja na sve žrtve iz Domovinskog rata.

Manifestacija koju je pokrenulo Narodno sveučilište Dubrava u Zagrebu, uz pomoć partnera iz cijele zemlje i ove će godine okupiti velik broj sudionika iz svih krajeva te se očekuje još veća posjećenost nego proteklih godina, ističu organizatori u priopćenju.

S dosad prijavljenih 80-ak kazališnih institucija i organizacija, nacionalnih kazališta, javnih i nezavisnih kazališta, te drugih javnih ustanova u kojima se odvija kazališna djelatnost, kao i amaterskih kazališnih skupina u pedesetak mjesta u RH, ovogodišnja, deveta po redu Noć kazališta, sadržavat će najbogatiji program do sad, dodaju.

Manifestacija koja jednom godišnje okuplja sve zainteresirane kazališne institucije u Hrvatskoj u jedinstvenom godišnjem događanju posvećenom približavanju kazališne kulture što većem broju ljudi, ove godine proširena je bogatim popratnim programom koji će se održavati od 16. do 26. studenog, a uključivat će stručne tematske okrugle stolove, izvedbe kazališnih predstava na više mjesta i lokacija u zemlji te raznovrstan popratni program.

Organizatori posebno ističu da je ove godine Europska noć kazališta “poprimila oblik množine”, te se pretvorila u ‘noći kazališta’, koje su započele još 4. i 5. studenog u Bugarskoj, nastavljaju se 18. studenog u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Bosni i Hercegovini, a završavaju 25. studenog u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

“Na taj način, Europa proteže aktivnosti popularizacije i vidljivosti kazališne djelatnosti na cijeli mjesec studeni, omogućavajući time i međunarodnu cirkulaciju zainteresenirane publike”, poručuju.

Noć kazališta tradicionalno se održava treće subote u studenom, no kako ona ove godine pada na 18. studenoga te se poklapa s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, organizatori su nakon apela braniteljskih udruga njezino održavanje pomaknuli na 25. studenoga.B.P./H

T.H.


Podijeli