Na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja i na uočnicu 38. obljetnice Gospinih ukazanja- Hodnja mira od Humca do Međugorja

Hodnja mira je molitveni hod od Humca do Međugorja, nastao 1992. godine...

Podijeli

U ponedjeljak (24. lipnja) na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja i na uočnicu 38. obljetnice Gospinih ukazanja, u 6,00 sati ujutro ispred franjevačkog samostana Svetog Ante na Humcu kod Ljubuškog, krenuo je molitveni hod tj. međunarodna Hodnja mira sve do međugorske župne crkve sv. Jakova…

Tijekom hodnje vjernici i mnogobrojni strani hodočasnici sa svojim zastavama, po običaju mole krunicu, pjevaju i zahvaljuju Gospi, a na čelu kolone svećenici se izmjenjuju u nošenju križa, donosi hercegovackiportal.

Kako je nastala Hodnja mira?

Hodnja mira je molitveni hod od Humca do Međugorja, nastao 1992. godine.

Tih ratnih dana, kad smo se u tišini prisjećali stote obljetnice župe sv. Jakova, na vratima crkve kao zaštita stajale su daske, a sv. Misa slavila se u podrumu župne kuće. I dok su mnogi dvojili hoće li uopće moći doći ijedan hodočasnik, njih 350 iz svijeta, poglavito iz Njemačke na čelu s međugorskim zaljubljenikom Hubertom Liebherrom, zaputilo se pješice od Humca do Međugorja moleći za mir u ratom pogođenoj Hrvatskoj i BiH. I ta prva Hodnja mira izrasla je u hodnju po nekoliko tisuća vjernika.

L.K.


Podijeli