Podijeli

Hrvatski generalski zbor je još 2016 godine izvijestio da je predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru uputio inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske kojima bi se kao najviše odlikovanje uvelo odlikovanje s nazivom ‘Velered dr. Franje Tuđmana s lentom i velikom Danicom’…

-Generali predlažu novo odlikovanje Velered dr. Franje Tuđmana…

Predsjednica republike Kolinda Grabar-Kitarović predložit će ustanovljenje odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom koje bi bilo dodjeljivano hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja za promicanje nacionalnog zajedništva, piše u utorak Večernji list.

To novo visoko državno odlikovanje bit će u redu najviših priznanja koje RH dodjeljuje, dakle Veleredova, kojih je do sada bilo četiri.

Prema prijedlogu predsjednice, novo odlikovanje s imenom prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana bit će peto odlikovanje u nizu i u grupi Veleredova, koji nose imena kralja Tomislava, potom kraljice Jelenekralja Petra Krešimira IVDmitra Zvonimira.

foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Za očekivati je da bi se Velered dr.  Franje Tuđmana dodjeljivao visokim civilnim i vojnim dužnosnicima, vjerskim poglavarima, državnim institucijama i vojnim postrojbama za iznimne zasluge u izgradnji, promicanju i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, bitan napredak u razvitku hrvatske državotvorne misli i domoljublja, jačanje međunarodnog ugleda i položaja RH, te izniman doprinos i zasluge u domovinskom ratu, stvaranju i izgradnji Oružanih snaga RH.

Tuđman bi i uvrštavanjem na popis Veleredova i povijesno bio dodan među hrvatske državne poglavare. Prijedlog predsjednice objavljuje se, prigodno, na godišnjicu rođenja Franje Tuđmana 14. svibnja, piše dnevnik.

Prema prijedlogu predsjednice, piše Večernji list, novo odlikovanje bilo bi svrstano u grupu od 5 najviše rangiranih drežavnih odlikovanja Hrvatske, dodano kao peto u nizu a prije, primjerice, Reda knezova Trpimira, Branimira, Domagoja.

-Generali predlažu novo odlikovanje Velered dr. Franje Tuđmana…

Za provođenje ove inicijative predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović valjat će izmijeniti Zakon o odlikovanjima i priznanjima RH prema kojemu se dodjeljuje 18 odlikovanja i spomenica, piše Večernji list.

M.M.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 9 =