Podijeli

Da je ministrica Murganić uložila toliko truda, kao prilikom uvjeravanja u neophodnost ratifikacije Istanbulske konvencije, možda bi se situacija mijenjala na bolje ili bi barem vidjeli svjetlost na kraju tunela.

Danas je, po 15. put od preuzimanja dužnosti, hrvatska predsjednica Grabar Kitarović preselila svoj ured iz Zagreba, ovaj put u Šibenik,odnosno šibensko-kninsku županiju.

U svom nastupnom govoru osvrnula se na trenutno stanje i vrlo oštro poručila:
“Nažalost, mladi odlaze za boljima plaćama i lakšim životom što se dodatno loše odražava na tešku demografsku situaciju. Kad sam rekla da smo u demografski izvanrednom stanju koje zahtjeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem. Ovih dana predsjednik Vlade istaknuo je da je Vlada zbog izvanrednog stanja u kojem se našao Agrokor morala posegnuti za izvanrednim mjerama. Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud Vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno priznati.  No, samo prošle godine iz Hrvatske je iselilo 80tisuća ljudi, od čega samo u Njemačku 40 tisuća. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere”, rekla je predsjednica. Naglasila je kako parcijalne mjere poput povećanja kvota za uvoz radnika iz inozemstva neće riješiti problem.

“Primarna je zadaća stvarati uvjeta za ostanak ljudi i dostojanstven život sviju. Nemamo vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah, rekla je i pozvala Vladu i Sabo rda se u potpunosti posvete tom pitanju.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor onih koji su se prepoznali u njenim riječima pa je ministrica Murganić, jedna od glavnih zagovarateljica ratifikacije Istanbulske konvencije,novinarima  ispred Banskih dvora rekla:

PREDSJEDNICA U ŠIBENIKU KRITIZIRALA VLADU ‘Rekli su da pretjerujem kad sam rekla da smo u izvanrednom stanju. Nema se više vremena, treba nam konkretan plan’

“Svakako smo svjesni da je puno lakše kritizirati nego preuzeti odgovornost. Mi smo preuzeli odgovornost, provodimo mjere koje su uskladu s politikom Vlade i ne vidim razloga zbog čega toliko kritike”, očito pogođena kritikama Predsjednice.

“Otvoreno pozivam sve koji su dobronamjerni da se uključe sa konkretnim prijedlozima, a isto tako i sa svojim radom i angažmanom”, zaključila je ministrica Murganić.

Jasno je da se svakim danom, odnos Pantovčak-Banski dvori sve više zaoštrava,  u kojem se iznose međusobne optužbe za  katastrofalno stanje u demografskim prilikama Hrvatske, koje najviše osjećaju obični građani koji svoju djecu ispraćaju na kolodvorima i zračnim lukama ne znajući kad će se ili hoće li se uopće vratiti.

Da je ministrica Murganić uložila toliko truda, kao prilikom uvjeravanja u neophodnost ratifikacije Istanbulske konvencije, možda bi se situacija mijenjala na bolje ili bi barem vidjeli svjetlost na kraju tunela.

Jozo Ribičić, Brigadir u miroviniPodijeli

9 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − dva =