Na HVU „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu održana svečana prisega 19. naraštaja kadeta

Čestitavši kadetima na položenoj prisezi, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj zahvalio je njihovim roditeljima što su ih usmjeravali i podupirali na putu kojeg su odabrali...

Na HVU-u održana je svečana prisega 19. naraštaja kadeta Hrvatske vojske | Foto: HVU/ M. Sever, D. Volarić
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Svečanu prisegu položila su 104 kadeta, od koji su 72 polaznika programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, 22 programa Vojno pomorstvo, a 10 studija Aeronautika…

Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu, u subotu 25. rujna 2021. održana je svečana prisega 19. naraštaja kadeta Hrvatske vojske, a obilježen je i početak akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija.

Svečanu prisegu položila su 104 kadeta, među kojima je 25 žena. Od ukupnog broja kadeta, njih 72 su polaznici sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, 22 su polaznici sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo, a deset je polaznika sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija Aeronautika, smjer vojni pilot.

Školovanje započinje i za deset kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Kosova.

Uz članove obitelji i prijatelje, svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane i glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik HVU-a generalpukovnik Mate Pađen, privremena rektorica Sveučilišta obrane i sigurnosti prof. dr. sc. Ivana Ćuković Bagić, vojni ordinarij biskup Jure Bogdan, predstavnici vojno diplomatskog zbora te drugi vojni i akademski uzvanici.

„Svečana prisega domovini je velik dan i značajan događaj u životu svakoga od nas tko je odlučio biti pripadnik Oružanih snaga RH, dio obitelji pobjedničke Hrvatske vojske“, rekao je general-pukovnik Drago Matanović istaknuvši kako put kojeg su odabrali kadeti vodi u svijet mogućnosti profesionalnog napredovanja. „Hrvatskoj vojsci trebaju visokoobrazovani kadrovi kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve moguće ugroze i rizike“, zaključio je general Matanović.

Čestitavši kadetima na položenoj prisezi, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj zahvalio je njihovim roditeljima što su ih usmjeravali i podupirali na putu kojeg su odabrali. „Ulaskom u Hrvatsku vojsku postali ste elitni dio hrvatskog društva. Obvezali ste se na službu Domovini, na obranu Domovine. To je teška i časna dužnost. Znanje je moć, nikad ne prestajte učiti, a sustav će vam pružiti uvjete da se razvijate, školujete i napredujete“, rekao je admiral Hranj.

Zapovjednik HVU-a general-pukovnik Mate Pađen čestitao je kadetima 19. naraštaja na položenoj prisezi istaknuvši: „Vi niste kao drugi. Niste kao vaši ostali vršnjaci. Vi se ne zadovoljavate samo prosječnim. To ste i dokazali dolaskom ovdje.“ Poručio je kako će Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“, Sveučilište obrane i sigurnosti, zajedno sa Sveučilištima u Zagrebu i Splitu kadetima pružiti priliku za napredovanje i rast u akademskom obrazovanju koje se spaja s vojnim umijećem.

Privremena rektorica Sveučilišta obrane i sigurnosti prof. dr. sc. Ivana Ćuković Bagić je istaknula dugogodišnju i uspješnu dosadašnju suradnju Hrvatskog vojnog učilišta i Sveučilišta u Zagrebu. „Zajedničkim naporima dvaju civilnih sveučilišta i Hrvatskog vojnog učilišta, a uz potporu Vlade Republike Hrvatske, uspostavili smo studijske programe koji su poznati u Europi i šire, o čemu svjedoči i činjenica da su među vama, iz godine u godinu, i studenti-kadeti iz susjednih zemalja. Hrvatska akademska civilna zajednica želi i dalje surađivati s novoosnovanim Sveučilištem obrane i sigurnosti pa će vaše obrazovanje biti iz raznih znanstvenih područja, polja i grana čime se potvrđuje interdisciplinarna vrijednost vojnoobrazovnih znanosti i umijeća“, rekla je privremena rektorica Ćuković-Bagić, objavio je MORH-VIŠE FOTO-OVDJE.

Na HVU-u održana je svečana prisega 19. naraštaja kadeta Hrvatske vojske | Foto: HVU/ M. Sever, D. Volarić
Na HVU-u održana je svečana prisega 19. naraštaja kadeta Hrvatske vojske | Foto: HVU/ M. Sever, D. Volarić

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + sedamnaest =