Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnji dan 1991. godine odigrala se jedna od manje poznatih herojskih bitaka Domovinskog rata – bitka za Mašićku Šagovinu

Dogodilo se to u sklopu operacije “Orkan ’91” kada su 121. novogradiška brigada HV-a i pripadnici specijalne grupe “Svileni” (formalno dio 99. brigade HV-a) izveli napad na neprijateljsko uporište u selu Mašićka Šagovina nedaleko Nove Gradiške.
Uz rezerviste JNA selo su branili i srpski teritorijalci te pripadnici paravojne skupine “Beli orlovi”. Otprilike se u selu nalazilo nešto više od 100 neprijateljskih vojnika.

Treba napomenuti kako početak akcije nije bio baš uspješan. Koristeći se 60 mm minobacačima i RB-ovima, jedan vod Samostalne borbene satnije (vojna policija) neutralizirao je mitraljeska gnijezda i uspio doći do prvih kuća u selu. No pritom doživljava tenkovski napad iz smjera Trnave. Također, na ulasku u selo skupina nailazi na Šešeljeve „Bele orlove“. Dva su hrvatska branitelja tada poginula, a 13 je ranjeno, a napad je jedno vrijeme bio obustavljen zbog evakuacije poginulih i ranjenih. Treba također reći da je većina vojnika 2. i 4. satnije 3. bojne napustila sektor Mašićka Šagovina. Planirani položaji nisu zauzeti. Tek dvadesetak vojnika 3. bojne uspijeva zadržati zaposjednute položaje. U otežanim okolnostima, kada je plan napada bio izmijenjen i bila dovedena u pitanje cijela akcija, “Svileni” koji su trebali štiti 121. brigadu HV-a od mogućeg prodora srpskih tenkova ulaze zajedno s devetoricom izviđača u Mašićku Šagovinu. Nakon što su razbili četničke snage u rovovima na sjevernoj strani sela, u selo prodiru vojnici 2. bojne, a zatim i ostatak 3. bojne 121. brigade.

U akciji „Mašićka Šagovina“ Srbi su pretrpjeli velike gubitke. Imali su oko stotinu poginulih.

Radilo se o pomno planiranoj akciji, a njezin uspjeh značio je vrlo mnogo, osim što je takva akcija podigla moral branitelja na novogradiškom bojištu pobjedom u bitci za Mašićku Šagovinu bitno su se smanjili minobacački napadi na samu Novu Gradišku.

Ipak, radost pobjede pomutili su gubici u ljudstvu. Ni u jednoj ofenzivnoj akciji koju je poduzela 121. brigade prije, a ni poslije, nije bilo toliko smrtno stradalih. Poginulo je devetero njezinih pripadnika, a više desetaka je ranjeno. U akciji su pognula i četiri pripadnika specijalne grupe „Svileni“ iz Zagreba – Miroslav Krpan, Zlatko Krčmar, Jurica Bebić i Igor Vukas.

108. brodska brigada “Tradicionalno je u nedjelju 18. prosinca, u Cerničkoj Šagovini, obilježila je 27. obljetnicu Akcije „Šagovina 91“. Bila je to jedna od najvećih obrambenih akcija u ovom kraju tijekom domovinskog rata.

Tada su pripadnici 121. novogradiške pukovnije, Zagreb, grupe “Svileni”- 99 bojne i 108 brodske brigade ZNG-uspješno razbili četničke osvajače.”

 

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devet + 9 =