VIDEO Na današnji dan prije 30 godina održan je povijesni referendum o samostalnosti Hrvatske! U Saboru danas Jandroković zaboravio na ovaj važan povijesni dan , pa ga Grmoja podsjetio

Na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine građani su odlučivali o budućnosti Hrvatske odgovarajući na dva ponuđena pitanja...Na današnjoj sjednici sabora nisu se sjetili ovog važnog datuma, na to ih je podsjetio saborski zastupnik ...

Podijeli

Na današnji dan prije 30 godina odlučivali smo o samostalnosti Hrvatske. Naime, u tijeku pregovora o razrješenju državne krize između republika tadašnje SFRJ, 1991. godine, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donio je odluku o raspisivanju referenduma o državnoj samostalnosti Hrvatske…

Prvo pitanje, na plavom listiću, glasilo je: Jeste li ZA to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ).

Drugo pitanje, na crvenom listiću, bilo je: Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)? Prema Izvješću Republičke komisije za provedbu referenduma od 22. svibnja 1991., na referendum je moglo, na temelju biračkih popisa, izaći 3.652.225 glasača.

Za pitanje na plavom listiću, o suverenosti i samostalnosti Hrvatske, glasovalo je ukupno 3.051.881 glasača ili 83.56 posto od ukupnog broja registriranih glasača. „Za“ je glasovalo 2.845.521 glasača ili 93,24 posto izašlih na referendum. „Protiv“ je glasovalo 126.630 glasača ili 4,15 posto glasača koji su pristupili referendumu. Nevažećih plavih listića bilo je 1,18 posto od broja izašlih glasača.

Za pitanje na crvenom listiću, o ostanku Hrvatske u jedinstvenoj saveznoj državi, ukupno je glasovalo 3.051.881 glasača ili 83,56 od ukupnog broja registriranih glasača. „Za“ je glasovalo 164.267 glasača ili 5,38 posto izašlih na referendum. „Protiv“ je glasovalo 2.813.085 glasača ili 92,18 posto izašlih na referendum. Nevažećih crvenih listića bilo je 2,07 posto.

Na osnovi neposredno iskazane volje građana na referendumu, a nakon neuspjeha daljnjih pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Hrvatski je sabor 25. lipnja 1991. godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Ishod referenduma bio je polazište donošenja i Odluke o raskidu državno-pravne sveze sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ koju je Hrvatski sabor usvojio 8. listopada iste godine, čime je Republika Hrvatska i formalno-pravno postala samostalna i suverena država.

-Odlučivalo se o dvije tvrdnje. Prva je glasila »Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama« i nju je podržalo 93,24% glasača. Druga tvrdnja je glasila »Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi« i za nju se izjasnilo njih 92,18%.

Na osnovi neposredno iskazane volje hrvatskih građana na referendumu, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama, Hrvatski je sabor 25. lipnja 1991. godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Ishod referenduma bio je polazište donošenja i Odluke o raskidu državno-pravne sveze sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ koju je Hrvatski sabor usvojio 8. listopada iste godine, čime je RH i formalno-pravno postala samostalna i suverena država.

Na današnjoj sjednici sabora nisu se sjetili ovog važnog datuma, na to ih je podsjetio saborski zastupnik 

Na poticaj Nikole Grmoje (Most), predsjednik Sabora Gordan Jandroković prisjetio se 30. obljetnice referenduma, na kojem su hrvatski građani 19. svibnja 1991. odlučili o državnoj samostalnosti Hrvatske.

– Bio je to velik, važan dan, jedan od ključnih povijesnih dana, kazao je Jandroković u Sabornici, zahvalivši Grmoji što je podsjetio na taj datum, ali i hrvatskim braniteljima, predsjedniku Franji Tuđmanu i svim građanima koji su na današnji dan prije 30 godina odlučili o hrvatskoj državnoj samostalnosti.

– Ne smijemo zaboravljati važne datume u našoj povijesti, naglasio je Grmoja, pa se upitao što bi bilo s tim referendumom da su, kaže, državu vodili ljudi poput Plenkovića i Kuščevića?

T.H.

 

 

 


Podijeli