Na današnji dan Nikola Zrinski postavljen je za hrvatskog bana.

Osim što je uspješno ratovao protiv Turaka, bio je političar, intelektualac i književnik. Hrvatski domoljub posvetio je život očuvanju europske i kršćanske civilizacije, ali i dobrobiti svog naroda...

Podijeli

Na današnji dan Nikola Zrinski postavljen je za hrvatskog bana i tu je funkciju obnašao do 1664. godine…

Ugledna velikaška obitelj Šubić, poslije Zrinski, tijekom Hrvatske povijesti dala je mnoge istaknute vojskovođe i državnike. Posljednji u nizu banova iz te poznate obitelji bio je Nikola Zrinski koji je 27. prosinca 1647. izabran, a u siječnju iduće godine i svečano ustoličen na najviši položaj u Hrvatskom kraljevstvu.

Osim što je uspješno ratovao protiv Turaka, bio je političar, intelektualac i književnik. Hrvatski domoljub posvetio je život očuvanju europske i kršćanske civilizacije, ali i dobrobiti svog naroda. Poginuo je 1664. pod nerazjašnjenim okolnostima u lovu na vepra u blizini međimurskog naselja Gornji Kuršanec. Postoje sumnje da je ubijen po nalogu bečkog dvora, ali sve je zataškano. Njegovom smrću Zrinsko-frankopanska urota (pokušaj hrvatskog plemstva da se odupre nastojanjima bečkog dvora da Hrvatskoj nametne apsolutizam) izgubila je svog predvodnika.

Nikola- Šubić Zrinski

Rođen 1620. u Čakovcu zajedno s bratom Petrom školovao se u Grazu i Trnavi te na carev zahtjev sudjelovao u završnim bitkama Tridesetogodišnjega rata. Zbog iskazane hrabrosti odlikovan je naslovom „generala svih hrvatskih četa“, a zatim se kao ban istaknuo u smjelom zimskom vojnom pohodu do turskog Osijeka gdje je spalio glasoviti Sulejmanov most. Taj pothvat pronio je Nikolino ime diljem Europe pa mu je francuski kralj dodijelio naslov pera i 10 tisuća talira, a španjolski su ga Habsburgovci odlikovali Ordenom zlatnog runa.

Međutim, stalni sukobi s carskim vojskovođom Monteccucolijem oko obrane Hrvatske i pad njegova Novog Zrina, potaknuli su ga na urotu protiv carske vlasti s bratom Petrom i njegovom suprugom Katarinom te mladim Franom Krstom Frankopanom.

No prije nego što je uspio razviti neku veću djelatnost, 1664. smrtno je stradao od razjarenog vepra u lovu kod Kuršeničkog luga u Međimurju. Zauvijek je ostalo nerazjašnjeno, je li hrabroga hrvatskog bana doista usmrtio samo vepar? Postoje sumnje da je ubijen po nalogu bečkog dvora, ali sve je zataškano.

H.H.


Podijeli