Podijeli

GODIŠNJICA RAKETIRANJA BANSKIH DVORA

Na današnji dan, 7. listopada 1991., JNA je raketirala Banske dvore pokušavajući ubiti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile Banske dvore, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini…

– Taj trenutak bio je prekretnički, jer je Sabor dan nakon avio raketnog atentata, odnosno iste noći izglasao neovisnost i prekinuo i u formalno-pravnom smislu, nakon odluke od 25. lipnja 1991., sve ustavnopravne veze s bivšom državom, rekao je Plenković.

Na današnji dan, 7. listopada 1991. godine, JNA je raketirala Banske dvore pokušavajući ubiti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. U trenutku napada pregovarao je s legalnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća, zapravo jugoslavenskim premijerom, Antom Markovićem. Netom uoči raketiranja izašli su iz pogođene dvorane.

Dva bojna zrakoplova JNA 7. listopada 1991., malo poslije 15 sati, raketirala su Banske dvore. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile Banske dvore, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeni su pročelje i gotovo sve prostorije.

Nakon raketiranja Banskih dvora, predsjednik Tuđman je dao izjavu za HRT u kojoj je rekao; Banski dvori su napadnuti zato jer su bili ,ali i ostat će simbol Hrvatske državnosti. Barbari su uputili svoje razorne rakete da bi pokušali obezglaviti Hrvatsku, rekao je.

Da su me ubili živjela bi Hrvatska i bez mene, ali živjet će i samnom rekao je Franjom Tuđman. Barbari su ovim činom samo još više ujedinili hrvatski narod.


Tada je ocijenjeno da je riječ o atentatu na predsjednika Tuđmana jer je napad vođenim raketama ponajprije bio usmjeren na predsjednikove radne prostorije. U zgradi nitko nije poginuo, ali ranjeno je nekoliko ljudi.

Napavši Banske dvore barbari su učinili kulturni zločin pred cijelim svijetom.

Nisu uspjeli rekao je Tuđman. Uskrisit ćemo i obnovit ćemo Hrvatsku.

Poslušajte što je tada rekao dr. Franjo Tuđman

Napad na Banske dvore izveden je uoči isteka moratorija Europske zajednice na odluku Hrvatskog sabora o osamostaljenju Republike Hrvatske te tijekom općih napada JNA na Vukovar, Vinkovce, Osijek, Pakrac, Sisak, Karlovac, Gospić, Otočac, Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

Dan nakon tog pokušaja ubojstva Franje Tuđmana Hrvatski je sabor proglasio neovisnost države.

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

trinaest + četiri =