NA DANAŠNJI DAN JE NA POLJUDU ZAPALJENA JUGOSLAVENSKA ZASTAVA: ‘Dogovor je bio da je zapalimo bez obzira na rezultat!’

Znalo se tko će prekinuti utakmicu, znalo se tko će zapaliti zastavu...

Podijeli

na Poljudu gori zastva ex yugoslavije

Znalo se tko će prekinuti utakmicu, znalo se tko će zapaliti zastavu…

Na današnji dan 1990. godine Torcida je na Poljudu zapalila jugoslavensku zastavu. Dogodilo se to u 73. minuti utakmice između Hajduka i Partizana, u kojoj su gosti vodili 0:2. Navijači su sa Sjevera upali u teren, rastjerali igrače i zapalili zastavu.

U tim trenucima pjevali su ‘A sad adio’, a nakon što su zapaljenu zastavu podigli na jarbol skandirali su ‘Hrvatska, Hrvatska’. Niti jedan gostujući navijač nije bio na stadionu, a Torcidino paljenje zastave simbolično je označilo kraj jedne lige i jedne države, donosi dalmatinskiportal…

Tadašnji predsjednik Torcide Stipe Valenta kasnije je o događajima iz tog vremena objasnio:

– Ne bih sebe zvao vođom jer nismo tako funkcionirali. Bio sam na papiru predsjednik. Nikad Torcida nije imala vođu. Bilo je nas desetak koje se slušalo, Bosna, Šogun, Ušo, Jela, Prle, Dugi… Imali smo zajedništvo i nikad nismo jedno drugome okrenuli leđa.

O prekidu je kazao:

– To su vrlo lijepa sjećanja. Mi smo se dogovorili da ćemo bez obzira na rezultat, povoljan ili nepovoljan, prekinuti utakmicu. Znalo se tko će prekinuti utakmicu, znalo se tko će zapaliti zastavu. Imena nisu važna, ali sve je bilo organizirano.

Kako je zapaljena jugoslavenska zastava, pogledajte u videoprilogu…

Paljenjem zvijezde petokrake , danas na obljetnicu paljenja ex jugoslavenske zastave na Poljudu , Kninska Torcida je pokazala također spaljivanje zvijezde petokrake, tog monstruoznog  komunističkog simbola iz vremena strašnog totalitarizma, napisavši stih iz domoljubne pjesme Davora Gobca i Josipe Lisac,

Naš horizont je front!
26.9.1990.🇭🇷

D,J,


Podijeli