Na današnji dan, 24. veljače 1992. godine na inicijativu pripadnika 123. požeške brigade Hrvatske vojske, Novom Selu vraćeno je hrvatsko ime Španovica…

Nakon dolaska UNPROFOR-a, Novo Selo se našlo u Zaštićenoj tzv. UNPA zoni, ali je ostalo pusto jer snage UN-a nisu hrvatskim civilima mogli omogućiti nesmetan povratak njihovim domovima. Selo Španovica konačno je oslobođeno tek u operaciji “Bljesak” u svibnju 1995. godine...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Vrlo često pobunjeni Srbi nakon okupacije pojedinih hrvatskih mjesta mijenjali su njihova imena, no dijelu mjesta imena su promijenjena još 1945. nakon završetka II. svjetskog rata i uspostave Jugoslavije. Jedno od tih mjesta bila je i Španovica koja se nalazi na cesti Pakrac – Požega. To slavonsko selo drugom polovicom 19. stoljeća naselili su Hrvati iz Gorskog Kotara, točnije Ravne Gore. Međunacionalne napetosti između Hrvata iz Španovice i Srba iz okolnih sela počele su rasti u prvoj polovici 20. stoljeća te su eskalirale u II. svjetskom ratu. Selo se tada našlo na mjestu stalnih borbi između ustaša i partizana te je potpuno uništeno, a Hrvati protjerani. Na područje razorene Španovice kolonizirano je novo stanovništvo, pretežno Srbi iz Bosne i Hercegovine. Naziv sela je promijenjen u Novo Selo. Novi stanovnici dobili su zemlju i vlasništvo nad španovačkim nekretninama i temeljem toga ustrojene su nove gruntovne i katastarske knjige, a Hrvati koji su ondje živjeli smjeli su tek o blagdanu Svih Svetih obići grobove svojih pokojnika.

Dolaskom demokratskih promjena u Jugoslaviji, Srpska demokratska stranka osnovala je svoju mjesnu organizaciju i u Novom Selu. Godine 1991., srpsko stanovništvo Novog Sela pridružilo se pobuni Srba u Hrvatskoj. Novo Selo našlo se na teritoriju samoproglašene tvorevine Srpska autonomna oblast Zapadna Slavonija. U oslobodilačkoj operaciji hrvatskih snaga „Orkan 91“ snage 127. virovitičke brigade Hrvatske vojske oslobodile su Novo Selo 26. prosinca 1991.

Na današnji dan mjestu je vraćeno njegovo povijesno ime no tu nije bio kraj njegovim mukama. Nakon dolaska UNPROFOR-a, Novo Selo se našlo u Zaštićenoj tzv. UNPA zoni, ali je ostalo pusto jer snage UN-a nisu hrvatskim civilima mogli omogućiti nesmetan povratak njihovim domovima. Selo Španovica konačno je oslobođeno tek u operaciji “Bljesak” u svibnju 1995. godine.

Inicijativa za vraćanje imena Španovica došla je od strane pripadnika 123. požeške brigade koji su selo oslobodili zajedno sa 127. virovitičkom brigadom.

Autor-Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + dvadeset =