VIDEO Na današnji dan 1993. godine utemeljena je Hrvatska Republika Herceg – Bosna, simbol slobode hrvatskoga naroda u BiH

29. godina od utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosna...Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH. Iznosila je ukupno 10.950 km2 (21,4 % BiH)...

Podijeli

FOTO-Wikipedija

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je upravna jedinica koju su utemeljili Hrvati u sklopu Republike Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine. Ona je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991. Bila je dio političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.

29. godina od utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosna

Na današnji dan 1993. godine utemeljena je Hrvatska Republika Herceg – Bosna.
Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.

VIDEO-25. kol 2011. Proglašena Hrvatska Republika Herceg Bosna u Grudama 28.08.1993.g. i dio prigodnog govora predsjednika mr. Mate Bobana.

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen – Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.
Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države. Kada je proglašena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, u njezin sastav su ušli dijelovi dvije zemljopisne i povijesne cjeline: Bosne i Hercegovine, od kojih je sastavljena država Bosna i Hercegovina. Drukčije gledano u sastav Hrvatske zajednice Herceg-Bosne tada su ušle sljedeće mikroregije i dijelovi mikroregija Bosne i Hercegovine: Bosanska Posavina, Zapadna Hercegovina, dijelovi Istočne Hercegovine (Stolac i Ravno), dijelovi Završja (Livno, Tomislavgrad i Kupres), Srednja Bosna, dijelovi Bosanske Krajine (Kotor-Varoš i dijelovi općine Skender-Vakuf – današnja općina Dobretići) i dijelovi sjeverne Bosne (Žepče, dijelovi općine Tešanj – današnja općina Usora, Vareš i dijelovi općine Kakanj).

Herceg – Bosna je i danas simbol slobode hrvatskoga naroda u BiH.

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH. Iznosila je ukupno 10.950 km2 (21,4 % BiH)

Herceg – Bosna je i danas simbol slobode hrvatskoga naroda u BiH, piše

Prvi Hrvatski presjednik dr. Franjo Tuđman vrši smotru Bušića-foto-facebook

1. Gardijska brigada HVO-a “ANTE BRUNO BUŠIĆ”

Pogledajte kako se prije 4 godine proslavilo utemeljenje Hrvatske Republike Herceg-Bosna


Podijeli