VIDEO Na današnji dan 1992. godine Danijel Borović izveo je herojski prelet iz JNA i donio Hrvatskoj vojsci prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MIG-21…

Danijel Borović, ratni i poratni zapovjednik 1. lovačke eskadrile, umirovljen je 2003. godine...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnji dan 1992. godine Danijel Borović izveo je herojski prelet iz JNA i donio Hrvatskoj vojsci prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MIG-21…

Podsjećamo, 4. veljače 1992. u večernjim satima, unatoč iznimno nepovoljnim uvjetima, pilot kapetan 1. klase Danijel Borović izvršio je prelet avionom lovcem tipa MiG-21 s aerodroma Bihać, sletio u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

Tim je Borovićevim preletom iz sastava ratnoga zrakoplovstva i protuzračne obrane Jugoslavenske narodne armije u sastav Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, čime je označen početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu. Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Danijel Borović preuzeo je zapovjedništvo nad borbenom eskadrilom.

Za vrijeme Domovinskoga rata Danijel Borović sudjelovao je u svim akcijama oslobadanja okupiranoga teritorija Republike Hrvatske. Prvi hrvatski predsjednik RH Franjo Tuđman osobno mu je uručio Red Nikole Šubića Zrinskoga za ratno herojstvo.

Danijel Borović, ratni i poratni zapovjednik 1. lovačke eskadrile, umirovljen je 2003. godine. U knjizi Prelet za Hrvatsku, koju je napisao zajedno sa svojom suprugom, prikazani su vrlo dramatični i uzbudljivi događaji koji su prethodili samomu preletu, događaji koji su obilježili njihovu obitelj, a mogli su i vrlo tragično završiti.

Trebalo je i hrabrosti i lukavstva i snalažljivosti, ali i sreće, da se Borovićeva supruga Snježana sa sinom Vanjom u spektakularnoj akciji sretno izvuče iz Bihaća te čudnim putovima preko Bosne i Hercegovine dođe do Splita. Sve što se zbivalo s njima u onome tjeskobnom vremenu ostavili su svojim svjedočenjem na stranicama ove knjige.

Prema riječima ministra obrane RH Damira Krstičevića, Danijel Borović, kao i njegov prethodnik Rudolf Perešin, izvršio je veličanstveni prelet odlučivši se na taj beskompromisni čin, „pokazavši svu snagu i odlučnost hrvatskog čovjeka u borbi za slobodu i u gotovo nemogućim uvjetima postao je prvi hrvatski vojni pilot koji je svojim zrakoplovom sletio na hrvatsko tlo“.

S obzirom da imamo dosta snimljenog materijala jučer za prvu ruku jedan kraći video sa jučerašnjeg obilježavanja 28.godišnjice preleta pilota Danijela Borovića sa vojnog aerodroma Bihać (Željava) na aerodrom Pula.
Organizatori su bili Udruga branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera i Općina Plitvička Jezera.

Prelet za Hrvatsku-28. obljetnica (04.02.1992.-04.02.2020.)
1.dio: Okupljanje na Željavi i šetnja kroz podzemni objekt “Klek”

M.M.Viribus Unitis /Braniteljski portal


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvanaest + 19 =