Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnji dan 1991.godine započela je u sklopu operacije Orkan ’91 krvava bitka, odnosno boj na „Trokut“…

Mjesto „Trokut“ je lokalni naziv za nekadašnji motel koji se i danas, ali u ruševnom stanju, nalazi točno na pola puta između Novske i Lipika, a za vrijeme rata bio je strateški važna lokacija kako za HV tako i za srpskog neprijatelja. S njegovog mjesta nadzirao se cijeli teritorij novljanskog kraja oko Baira, Lovske, Brezovca, te dalje Donjeg Čaglića. Kako je za operaciju Orkan ’91 bilo planirano kretanje kroz tri pravca (glavni Novska-Gornji Raić-Okučani i pomoćni Lipovljani-Bair-Donji Čaglić te Krapje-Jasenovac-Košutarica), nezaobilazna točka kretanja bio je spomenuti motel na pomoćnom pravcu operacije. Za taj smjer Zapovjedništvo OG Posavina odredilo je 105.bjelovarsku brigadu (tada ima 1. i 3.bojnu) kao glavnu za provedbu zadatka uz koordinaciju s grupom „Merčep“ i dijelovima 125. brigade Novska. Uz njih su se na tom području nalazile još 8.brigada Samobor i „Štraseri“ iz Zagreba. Uz očitu šarolikost društva, ističe se razlika u opremljenosti postrojbi te borbenom moralu.

Zapovjedništvo 105.br. je odredilo dva smjera napada, jedan prema Bairu, a drugi prema Trokutu, s tim da se glavnina snaga usmjeravala prema Bairu jer se smatralo da je tamo srpsko uporište najčvršće. Prema motelu „Trokut“ poslane su snage iz Novog Grabovca, spomenuta 3.đurđevačka bojna, Samoborci i „Štraseri“ uz pratnju oklopnih vozila i zadaća im je bila ovladati cestovnim raskrižjem pred motelom probijajući se šumskim putem.

Akcija je počela u 6h ujutro 29.listopada i pokazala je prve uspjehe ulaskom u Bair. Drugi pravac je od početka imao mnogo problema. Napredujući kroz šumu, hrvatske vojnike je usporavala kiša minobacačkih i topničkih granata, a oklopna vozila teško su se kretala pored cestovnih barikada. U jednom trenutku, oklopnjaci su se razdvojili od glavnine pješaštva i krenuli prema Bairu. Prve izravne borbe dočekale su vojnike na 200m od motela u srpskim rovovima, a tada su dobili nešto minobacačke potpore iz N.Grabovca. Kao zaštitu od paljbe iz motela, hrvatski su vojnici iskoristili masivan partizanski spomenik neposredno uz motel, odnosno betonski zid i grmlje oko spomenika. Na toj poziciji očekivali su pomoć iz N. Grabovca i tenkove iz Baira. No pomoć nije stizala, a da još spomenem, grupa „Merčep“ nije djelovala kod Lovske pa je stvar bila dodatno otežana. Jedan dio đurđevačke bojne upao je u unakrsnu paljbu pa je dio vojnika priskočio u pomoć. U bliskoj borbi posebno se istaknuo Jurica Rešetar koji je sam likvidirao skupinu srpskih vojnika. Kada su ostali vojnici đurđevačke i samoborske satnije izbili kod „Trokuta“, našli su se u paklu srpskog naoružanja. Žestina paljbe zaustavila je njihovo daljnje napredovanje. Oko 14h počelo se s povlačenjem prema Novom Grabovcu. Bitka za „Trokut“ završila je neuspješno tog 29.listopada, ali će se „Trokut“ još spominjati u narednom vremenu operacije Orkan ’91.

Smjeli pokušaj odnio je jedanaest hrabrih ljudskih života (Vlado Ivčić, Davor Kelemen, Rajko Turk, Krešimir Purić, Zlatko Šabarić i šestorica iz oklopnog transportera 105.br.), a ranio devet.

IZVOR-PRATITE OVU FACEBOOK STRANICU

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × tri =