Na današnji dan 1991. godine na cesti Sirač – Voćin u mjestu Purnica iz zasjede su ubijena dvojica pripadnika Specijalne jedinice policije “Omega” PU Bjelovar – Željko Cindrić i Ivica Filković.

Ubrzo dolazi četrdesetak policajaca, a Srbi se povlače u šumu. U okršaju je odmah stradao Željko Cindrić dok su sedmorica ranjenih specijalaca prebačeni u pakračku bolnicu...

Podijeli

Na današnji dan 1991. godine na cesti Sirač – Voćin u mjestu Purnica iz zasjede su ubijena dvojica pripadnika Specijalne jedinice policije “Omega” PU Bjelovar – Željko Cindrić i Ivica Filković…

Uslijed sve učestalijih terorističkih aktivnosti na području Papuka, devet specijalaca pod zapovjedništvom Joze Ćurića preobuklo se u šumske radnike (koje su prethodnih dana maltretirali srpski teroristi). Istodobno se iza njih kretala veća skupina od četrdesetak specijalaca koji su im trebali biti podrška u slučaju sukoba s pobunjenicima. Nakon što su maskirani specijalci došli do barikade s puškostrojnicom na mostu na rječici Purnici, jedan pobunjenik zapovjedio im je da izađu iz vozila te tada dolazi do oružanog sukoba. Ubrzo dolazi četrdesetak policajaca, a Srbi se povlače u šumu. U okršaju je odmah stradao Željko Cindrić dok su sedmorica ranjenih specijalaca prebačeni u pakračku bolnicu gdje im je pružena liječnička pomoć, no za Ivicu Filkovića nažalost je bilo prekasno te je podlegao ozljedama.

Izvor – Jakša Raguž: “Borbeno djelovanje Posebne jedinice policije Policijske uprave Bjelovar Omege 1991. godine” (dostupno na https://hrcak.srce.hr/index.php…)

Autor teksta – Borna Marinić

Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here